Продовольча криза внаслідок війни в Україні, за оцінками міжнародної організації Deutsche Welthungerhilfe, призведе до масового переміщення біженців з бідних країн. Передумовою цьому серед іншого є зростання цін на пшеницю, яка до цього часу переважно експортувалася Україною та росією. Про це повідомляє Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики.

Але значні руйнування всередині нашої держави вже негативно позначилися на економіці Еврсоюзу. Приміром, до широкомасштабного військового вторгнення рф, ми забезпечували постачання половини від загального обсягу немодифікованої кукурудзи до ЄС, яка використовується переважно на годівлю тварин. У той час як понад 90% імпорту зі США та Бразилії припадає на ГМО-кукурудзу. Фермери країн Євросоюзу змушені збільшувати закупівлю ГМО кормів для худоби у Сполучених Штатах та Південній Америці через припинення імпорту качанистої з України. Також уряд Іспанії вже дозволив імпорт кукурудзи зі слідами пестицидів із США, Аргентини та Бразилії, щоб компенсувати втрату надходжень з нашої держави.

Тим часом, у Комітеті наголошують на ефективності вже ухвалених нашими іноземними партнерами кроків проти рф, які допоможуть зупинити війну. Зокрема, США запроваджують повну заборону на нові інвестиції в росію, встановлюють обмеження щодо великих державних підприємств критичної сфери рф.

Євросоюз вводить пакет санкцій, який, серед іншого, включає заборону імпорту російського вугілля; експорту до рф високотехнологічних напівпровідників, транспортного обладнання; заборону російським суднам та операторам заходити до портів країн союзу; заборону на роботу автотранспортних компаній не лише російських, а й білоруських; заборону транзакцій з чотирма найбільшими російськими банками та низку персональних санкцій.

Приєдналася і Нова Зеландія, де ухвалили до всього імпорту з росії застосовувати 35% мита та заборонили експорт до рф промислової продукції, такої як інформаційно-комунікаційне обладнання та двигуни. Великобританія також наклала табу на імпорт російських товарів із заліза та сталі, експорт обладнання для нафтовидобутку та нафтопереробки та оголосила про плани повністю відмовитися від російських нафти та вугілля до кінця 2022 року, а також «якнайшвидше» від російського газу.

Але військові дії на нашій землі тривають. Ворог продовжує блокувати українські морські порти та не дає проводити посівну. Майже 20 наших нафтобаз у різних регіонах зазнали бомбардувань. Російська армія цілеспрямовано знищує українську паливну інфраструктуру з перших днів широкомасштабного вторгнення. Війна співпала з активною фазою посівної, коли потреба агросектора у пальному зросла в рази. Крім того, у звільнених областях ворог залишив заміновані сільгоспугіддя.

Підготувала Галина КВІТКА.