Після двох років карантинних заходів від загроз COVID-19 нарешті математики змогли зібратися очно на яскравий математичний захід – Європейську олімпіаду серед дівчат. Нагадаємо, що з восьми раніше проведених таких олімпіад у 4-х перемогли саме дівчата з України. А у 2019 захід проходив у Києві.

Склад команди завжди складається з чотирьох дівчат та декількох керівників і суддів.

У цьому році  в Європейській олімпіаді брали участь 222 учасниці з 57 країн.

Україну представляли 3 киянки та 1 львів’янка, які посіли 4 загальнокомандне місце!

Горох Єлизавета (Київ, ПНЛ № 145)

Міхновська Марія (Київ, ПНЛ № 145)

Геник Поліна (Київ, КПЛ Лідер № 171)

Франкевич Євгенія (Львів, ЛФМЛ)

Треба розуміти, в яких умовах  готувалися (якщо взагалі була така можливість) наші учасниці до цієї олімпіади. Тому ми просто раді, що вони там є!

Крім вирішення складних математичних задач на олімпіаді були творчі майстер-класи, де дівчата мали змогу познайомитися одна з одною, і українські учасниці спробували донести до одноліток усі страхіття сучасної війни та підступність і ворожість сусідньої країни та її мешканців. Символічно, що саме місто Егер має цікаву історію перемоги і витримки в облозі турків у 1552 році.

Окремо презентуємо керівників команд:

Андрій Анікушин, доцент КНУ ім. Шевченка, Заслужений учитель України, вчитель УФМЛ, є постійним керівником команди на EGMO. Один з організаторів EGMO у 2019 році в Україні.

Юлія Кравченко, PhD, працює у фінансовій компанії в США, випускниця КНУ ім. Шевченка, учасниця І EGMO та керівник команди України на усіх інших EGMO. Одна з організаторок EGMO у 2019 році в Україні.

Анастасія Лисакевич, Заслужений учитель України, Харківський ФМЛ № 27, призер Міжнародної математичної олімпіади, підготувала багато переможців ІМО та EGMO. До 7 березня готувалася до заходу з підвалів Харкова під обстрілами.

Людмила Франкевич, мама однієї з учасниць, яка привезла на EGMO учасниць, які перебували на території України, ну й так само буде їх повертати в Україну.

На Європейській олімпіаді для дівчат поза конкурсом виступають учасниці інших континентів, найкращий результат показали американки, лідером яких виступає випускник математичних олімпіад України, призер міжнародних олімпіад у складі збірної України – Олександр Руденко.

Вдячні нашій армії та народові, які взагалі зробили можливою участь команди України в цьому важливому освітньому заході. Дуже шкода, що EGMO відбувається саме в Угорщині, яка виявилася країною, що не продемонструвала підтримку України в складні для неї воєнні часи.

Інформаційне управління