Уже майже два місяці продовжується війна в Україні, Російська Федерація продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по наших містах та селах, спричиняючи руйнування інфраструктури, житлових будинків, загибель  мирних громадян України.

Усі країни цивілізованого світу долучились до боротьби проти агресора, посилюючи та запроваджуючи нові санкції з метою примусити Росію припинити воєнні дії.

Так, у всіх державах Європейського Союзу, які мають морські або річкові порти, почала діяти директива ЄС, ухвалена в рамках п’ятого пакету санкцій,  про заборону входу до портів кораблів, що пов'язані з Російською Федерацією.

Росія має торговий флот з 2873 суден під її прапором. Цим кораблям більше не дозволять заходити в порти ЄС. Заборона також буде діяти для тих, хто намагаючись обійти санкції, після 24 лютого змінив прапор або змінив свою російську реєстрацію на будь-яку іншу державу.

Враховуючи, що раніше Лондонський морський ринок страховиків оголосив усі морські води Росії "військовою зоною", усе зазначене значно ускладнить торгівлю з Росією.

Крім того, Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала новий, шостий за рахунком, санкційний пакет, спрямований проти Російської Федерації.

За словами, Урсули фон дер Ляєн, Євросоюз вивчає "російський банківський сектор, особливо "Сбербанк", на частку якого припадає 37% цього сектора" і працює над "розумними механізмами", щоб ввести ембарго на постачання нафти з РФ. Європейський Союз, як наголосила  фон дер Ляєн, не розглядає простої заборони на експорт нафти до європейських держав, бо цей крок призведе до дефіциту і зростання ринкових цін на нафту і, як наслідок, зростання доходів Росії.

У Комітеті з питань економічного розвитку підтримують посилення санкційного тиску на державу-агресора та вітають зусилля Європейського Союзу у розробці нового пакету санкцій. Проте, у Комітеті зазначають, що у України немає можливості очікувати поступового ембарго на російські енергоносії. Лише повна заборона експорту нафти і газу у західноєвропейські країни стане для Росії справжнім крахом економіки та унеможливить подальше фінансування продовження бойових дій. Тому у Комітеті вкотре закликають наших західних партнерів зробити цей болісний, але так необхідний крок та включити повне ембарго на російські енергоносії у шостий пакет санкцій.

Інформаційне управління