Адже вони не тільки не заважають хижацькому промислу, а й сприяють йому – дозволяють виходити на воду й вільно продавати вилов. З корумпованими чужинцями виявилося домовитися значно легше, ніж із українською поліцією та прикордонниками – хіба що вони жадібніші й претендують на вагому долю, долю від сорока до вісімдесяти відсотків прибутку. Але за рахунок нарощування масштабів браконьєрства членам угруповань вдається і данину виплачувати, і себе не ображати. Про що й свідчать вулиці міст області, буквально завалені свіжою рибою.

У розпал нересту тут продають свіжісіньких коропів та лящів з ікрою, судаків і сомів, камбали-калкана й кефалі-піленгаса – немає хіба тільки осетрових. Зате повнісінько й вареної чорноморської креветки по 150-160 гривень за кілограм, що навіть дешевше ніж до війни. Причому виторг комерсанти намагаються одразу конвертувати у валюту: біля кожної такої ятки висять оголошення про скуповування євро та доларів. На стихійному ринку обласного центру довелося чути вельми промовисту бесіду двох добряче «піддатих» браконьєрів – один хвалився успіхами, другий скаржився йому на «образу». «Викрали цілу лаву – чотириста метрів сітки», – нарікав стурбований чолов’яга. «У мене вже сім катерів на воді – приїдемо бригадою й розберемося з усіма, як належить», – заспокоював скаржника рішучий «бізнес-партнер».

Зазвичай, до війни апетити браконьєрів бодай частково вдавалося стримувати рибінспекторам. Але на сьогодні вони мало що можуть вдіяти. Адже окупанти розікрали двигуни й човни Херсонського рибоохоронного патруля – виходити в рейди немає на чому. Крім того, після захоплення Херсона росіянами від серцевого нападу помер начальник цього патруля, авторитетний представник відомої династії рибоводів Богдан Артющик. І рибінспектори тепер втратили координатора. А от браконьєри натомість рекрутують до своїх лав нових і нових бажаючих підзаробити на природогубстві.

Окупанти їх стали й озброювати, тишком-нишком продаючи гранати, вибухівку для глушіння риби, стрілецьку зброю та набої з складів ВСУ, захоплених ними після відступу українських військ у перші дні навали. Все йде до того, що зі звільненням регіону доведеться прикласти чимало зусиль, а то й крові пролити, аби вгамувати браконьєрську мафію.

Херсон.