Так виглядає обстріляний окупантами з «Градів» фізико-технічний інститут у Харкові, на території якого розташована ядерна установка, завантажена 37 паливними ядерними елементами.

Після деокупації Чорнобильської АЕС від російських військових знизився суспільних та міжнародний інтерес до загрози ядерної безпеки. Проте вона ніде не ділася!!!

На території Чорнобильської АЕС виявлені цілі райони, що мають дуже багато мінних пасток і замінованих підходів. А це становить не меншу небезпеку аніж фізична присутність окупанта.

На даний час утримується під окупацією найбільша в Європі і шоста у світі атомна електростанція - Запорізька АЕС. Слід також зазначити, що це перша у світовій історії атомна станція, яка була обстріляна із танків.

На її території, поміж енергоблоків, залишаються розосередженими близько 500 осіб російських військовослужбовців та 50 одиниць важкої техніки. Присутність загарбників становить небезпеку не лише для об’єкту, а також для працівників Запорізької АЕС, яким доводиться щодня з 4 березня працювати в умовах озброєного тиску. Також на території атомної електростанції перебувають працівники окупантського підприємства «Росенергоатом».

Окрім того, 16 квітня та сьогодні вкотре крилаті ракети загрожували глобальній ядерній безпеці. Їх було зафіксовано у критичній близькості до ядерних реакторів Південноукраїнської АЕС та водойм-охолоджувачів Хмельницької АЕС.

Що це, як не черговий акт ЯДЕРНОГО ТЕРОРИЗМУ?!

Більше того за результатами соціологічного опитування 40% росіян за те, щоб росія завдала першою ядерний удар.

На такі дії відповідним чином має реагувати світова спільнота та міжнародні міжурядові організації, зокрема Міжнародне агентство з атомної енергії (далі -Агентство, МАГАТЕ).

Агентства яке своєю ціллю ставить використання атомної енергії для підтримання миру, здоров’я і добробуту у всьому світі та в міру можливостей забезпечує щоб допомога, яка надається ним, або на його вимогу, або під його наглядом чи контролем не була використана так, щоб сприяти якій-небудь воєнній меті.

Проте про дотримання яких цілей Агентства та яку адекватну подіям реакцію може іти мова коли:

рф є державою-членом цієї міжнародної організації;

одним із шести заступників генерального директора МАГАТЕ - керівником Департаменту ядерної енергії є росіянин Михайло Чудаков (в період з 1995 до 2007 року обіймав різні керівні посади в «Росенергоатом»);

до одного із двох керівних органів МАГАТЕ, а саме Ради керуючих, до складу якої входять представники 35 держав, у 2021-2022 роках також входить рф.

рф на території України грубо порушує усі існуючі норми міжнародного права, вимоги ядерної та радіаційної безпеки. Однак не дивлячись на це, а також погрози застосування ядерної зброї весь цей час країна агресор займає поважні посади у провідній міжнародній організації в ядерній сфері.

Акти ядерного тероризму, що здійснюються рф на території України несумісні з питаннями безпеки. Окупант не має права на міжнародному рівні говорити про будь-яку, а тим більше ядерну та радіаційну безпеку.

Країни - члени МАГАТЕ мають вжити всіх можливих заходів для припинення ядерного тероризму рф, в тому числі усунути країну агресора від прийняття рішень.

Інформаційне управління