Пропагандистські РосЗМІ не втомлюються стверджувати: мирне та спокійне життя на окупованій Херсонщині буцімто налагоджується. Але це приблизно такий самий спокій, який панує біля ліжка вмираючого. І найгірше те, що у стані перманентної кризи опинилися підприємства життєзабезпечення, підконтрольні місцевим громадам. Наприклад, у Херсоні від «руського миру» та обстрілів втекли понад сорок відсотків жителів (твердження міського голови Ігора Колихаєва), і цей потік не зменшується, як не пробують загарбники перешкоджати біженцям. Пропорційно знизився й рівень платежів за комунальні послуги. 

Борги за них і до війни мали тенденцію зростати (в цілому по області перевищували мільярд гривень), а тепер і поготів «тягнуть на дно» постачальників комунальних послуг. Звісно, ті намагаються щось вдіяти: акціонерне товариство «Херсонгаз» після більш ніж місячної перерви оголосило про відновлення практики особистого зняття показів лічильників газу контролерами. Проте великого ефекту можна не очікувати: адже у порожніх квартирах та будинках їм буде нікому відкрити – господарі в евакуації.

Чи відомо окупантам, які проблеми назрівають у комунальному господарстві загарбаного регіону? Звичайно, відомо, та дотацій від них годі чекати. Натомість поплічники ординців, поставлені ними керувати громадами, вдаються до випробуваної тактики погроз і репресій. Так, підприємці Каховки вже отримують погрози від імені тамтешнього гауляйтера Павла Філіпчука: не розрахуєтеся за комуналку, підете під арешт. Ото й уся підтримка.

Херсонська область.