Про це інформує Міністерство енергетики України.

Зокрема, у Харківській області – 99 тисячам, Запорізькій – 16,4 тисячі, Київській - 7,3 тисячі, Донецькій – 5,6 тисячі, Миколаївській – 600 споживачам, Чернігівській – 400 споживачам, Херсонській – 300 споживачам, Житомирській – 100 споживачам.

Газопостачання відновлено 4,9 тисячі абонентів.

Українські енергетики докладають максимальні зусилля, щоб оперативно повернути енергопостачання українським громадянам.

Проте у деяких районах аварійно-відновлювальні роботи ускладнені або унеможливлені через активізацію бойових дій та виникнення нових пошкоджень.

Станом на 29 квітня в Україні залишаються знеструмленими приблизно 833 населені пункти, загалом майже 710,6 тисячі споживачів. Зокрема, в Донецькій області – понад 300,4 тисячі споживачів, Харківській - 195 тисяч, Луганській – 99,2 тисячі.

Без газопостачання залишаються понад 213 тисяч абонентів. Найбільш складна ситуація із газопостачанням спостерігається в Запорізькій, Київській, Чернігівській, Миколаївській та Харківській областях.

Електроенергія:

Енергосистема України працює паралельно з ENTSO-E. Частота в мережі стабільна - 50 Гц.

Безперервно тривають роботи з відновлення магістральних електромереж. У Київській області триває відновлення підстанції та лінії 750 кВ, а також двох ліній 330 кВ. Відремонтовані та готуються до включення ще дві лінії 330 кВ, що проходять по Київщині та Чернігівщині.

Атомна генерація:

Усі діючі атомні електростанції України стабільно виробляють електричну енергію. Сумарна поточна потужність енергоблоків забезпечує необхідні обсяги електроенергії для потреб країни.

Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на промислових майданчиках атомних станцій і прилеглих до них територіях не змінювався й перебуває у межах чинних норм.

Запорізька АЕС продовжує працювати в енергосистемі України. Після завершення ремонту пошкодженої під час обстрілів лінії 330кВ у південному регіоні потужність енергоблоків ЗАЕС відновлено до попереднього рівня. Зараз вони працюють на рівні, який разом з іншими АЕС дає енергосистемі України змогу забезпечувати потреби країни в умовах зменшення споживання електроенергії майже вдвічі порівняно з довоєнним часом.

Газотранспортна система:

Оператор ГТС України продовжує забезпечувати транспортування газу для потреб українських споживачів - промисловості, установ, домогосподарств, підприємств електроенергетики. Ремонтні бригади ОГТС здійснюють ремонтно-відновлювальні роботи на об’єктах, розташованих на визволених від російських окупантів територіях.

Загальна кількість відключених газорозподільних станцій становить 47. Найбільша кількість відключених ГРС припадає на Луганську, Донецьку, Запорізьку та Харківську області. Активні бойові дії унеможливлюють доступ до низки об’єктів для проведення ремонтних робіт.

Гідроенергетика:

Гідроелектростанції Укргідроенерго працюють згідно з графіком та відповідно до команд диспетчерів. Експлуатаційний персонал перебуває на робочих місцях. Зауважень по роботі обладнання та персоналу немає.

На станціях продовжують виконуватися планові ремонти гідроагрегатів, а також тривають роботи з реконструкції обладнання, метою яких є подовження термінів експлуатації гідротехнічних об’єктів, збільшення встановленої потужності ГЕС і ГАЕС, а також поліпшення якості виробленої електроенергії, –  інформує енергетичне відомство України на своїй офіційній сторінці в соцмережі

«Голос України»