За останні два роки тринадцять проектів територіальних громад Березнівського району, бюджет яких — понад 7,1 мільйона гривень, перемогли у всеукраїнських та обласному конкурсах проектів громад. Вони дають змогу розв’язувати найактуальніші проблеми і реалізуються на умовах співфінансування. З-за меж району для їх реалізації залучено 2,2 мільйона гривень прямих інвестицій.

Про один із таких проектів, що стосується розв’язання проблеми утилізації сміття в Березному та сусідніх селах Городище й Орлівка, розмовляємо з головою Березнівської районної ради Віталієм Лаштою (на знімку).

— Це питання вкрай актуальне для нашого району, — каже Віталій Іванович. — Переважна більшість сільських громад самотужки намагається розв’язати проблему зі сміттям. Однак це вдається з перемінним успіхом, оскільки із 55 населених пунктів району організоване вивезення сміття здійснюють лише в семи. Тому утворюється безліч стихійних сміттєзвалищ — торік, скажімо, під час двомісячника благоустрою їх було виявлено 128. Довелося витратити чимало коштів місцевих та районного бюджетів, щоб їх ліквідувати.

Турбує районну владу і проблема з міським сміттєполігоном. Він став до ладу 1991 року, термін його експлуатації — 20 років. Полігон уже заповнений на 67 відсотків. Тому, кажуть керівники району, є необхідність будівництва нового полігону на території Городищенської сільської ради, яка не має власного: під нього вже виділили земельну ділянку площею 3,4 гектара із земель запасу за межами населеного пункту.

— Ми переконалися, що діюча система поводження з твердими побутовими відходами неефективна, затратна, негативно впливає на здоров’я людей та становить  екологічну загрозу, — продовжує Віталій Лашта. — А тому Березнівські районна та міська, Городищенська сільська ради (сюди входять села Городище, Орлівка — Авт.) спільно розробили проект, реалізація якого дасть змогу розв’язати проблему збирання, вивезення, сортування, переробки та утилізації твердих побутових відходів на їх територіях, а в перспективі — і на теренах всього нашого району. Проект — серед кращих на всеукраїнському конкурсі проектів територіальних громад, тому під його реалізацію виділено ґрант у півмільйона гривень. Звичайно, до цих коштів долучимо ще майже таку саму суму з районного та міського бюджетів, бюджету Городищенської сільської ради, а також кошти комунальних підприємств «Березнекомунсервіс» і «Нове життя» (с. Городище), громадського об’єднання «Городищенське сільське об’єднання «Єдність».

У рамках проекту в Березнівському районі впроваджуватимуть інноваційні високоефективні методи збирання, перевезення, сортування, зберігання, переробки та утилізації твердих побутових відходів. Розроблятимуть і впроваджуватимуть сучасні системи поводження з відходами, що зменшить їх утворення. До речі, автори проекту підрахували, що запровадження роздільного способу збирання твердих побутових відходів, зокрема, пластмаси, скла, макулатури з метою їх первинної переробки зменшить приблизно на 40 відсотків об’єм відходів, що потребують утилізації на полігоні.

— До речі, реалізація згаданого проекту дасть поштовх для розвитку малого підприємництва в галузі запровадження нових технологій з переробки твердих побутових відходів, — наголошує Віталій Лашта. — Коли ми розповіли польським колегам з міста Бартошіце Вармінсько-Мазурського воєводства про наш проект, вони пообіцяли допомогти технікою — за один злотий продадуть машину для подрібнення пластикових пляшок. Вони також поділилися досвідом, коли наполовину зменшують плату за вивезення сміття людям, які зголосилися на систему роздільного його збирання і дотримуються її.

Рівненська область.

Цифра

Наразі в Березнівському районі паспортизовано 39 сміттєзвалищ із 40, які були визначені та створені органами місцевого самоврядування. Але у 16 населених пунктах сміттєзвалищ взагалі немає.

 

Фото автора.