Про це інформує НАЕК «Енергоатом».

Сумарна поточна потужність енергоблоків забезпечує необхідні обсяги електроенергії для потреб країни.

Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на промислових майданчиках атомних станцій і прилеглих до них територіях не змінювався й перебуває у межах чинних норм.

В умовах війни з росією головним пріоритетом НАЕК «Енергоатом» залишається безпека ядерних установок. Тому основне обладнання реакторних відділень енергоблоків, приміщень і будівель електростанцій, периметри захищених зон та прилеглих територій, а також особливо важливих об’єктів АЕС за межами їхніх захищених зон – під посиленим наглядом і контролем.

Запорізька АЕС і місто-супутник Енергодар продовжують жити й функціонувати в окупації, їх контролюють російські військові. Але енергоблоки ЗАЕС обслуговуються українським персоналом та працюють на потреби України.

Ротація працівників відбувається. Проте ядерна та радіаційна безпека продовжують перебувати під загрозою, адже в умовах окупації персонал станції не має можливості спокійно виконувати всі свої обов’язки та повноцінно відпочивати.

Попри всі намагання російських загарбників та окупаційної адміністрації схилити Енергодар на бік росії енергодарці не здаються, бо Енергодар і ЗАЕС – це Україна.

Енергоблоки Південноукраїнської АЕС працюють у штатному режимі. Зауважень до роботи обладнання та персоналу, який його експлуатує, немає.

Радіаційній фон на промисловому майданчику перебуває на рівні природних фонових значень, які було заміряно до пуску АЕС. Станом на 2 травня він становить 0,11 мкЗв/год. 

Викиди та скиди радіоактивних речовин у навколишнє середовище не перевищують встановлених допустимих значень.

Енергоблоки Рівненської АЕС працюють у штатному режимі. Зауважень до роботи основного устаткування діючих енергоблоків та персоналу немає.

Порушень меж і умов безпечної експлуатації не було.

Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на РАЕС і прилеглій території не змінювався й перебуває у межах чинних норм.

Основне та допоміжне обладнання на Хмельницькій АЕС експлуатується відповідно до штатного режиму роботи енергоблоків, з дотриманням умов їх безпечної експлуатації. Всі важливі об’єкти ВП ХАЕС перебувають під посиленою охороною.

Радіаційний фон на промисловому майданчику станції та в зоні спостереження не перевищує допустимих норм. Протипожежний та екологічний стан теж у межах норми, всі показники відповідають  нормальній експлуатації енергоблоків та не перевищують природних фонових значень.                                                                 

Нагадаємо

– Чи може Запорізька АЕС постачати електроенергію до росії? – запитали у керівника "Енергоатома" Петра Котіна.

На це він відповів:

– Ні, для цього немає технічних можливостей. ЗАЕС продовжує виробляти електроенергію для українців, бо вона є частиною енергетичної системи України.

Про це в інтерв’ю Forbes  розповів керівник "Енергоатома" Петро Котін.                  

Всі атомники продовжують працювати і вірять в Перемогу! –  інформує НАЕК «Енергоатом» на своїй сторінці в соцмережі.

«Голос України»