Міністр сільського господарства Німеччини Джем Оздемір має намір допомогти Україні експортувати зерно, що застрягло в українських портах.

"Ми постійно отримуємо повідомлення про цілеспрямовані атаки Росії на зернові елеватори, сховища добрив, сільськогосподарські угіддя та інфраструктуру", – зазначив німецький політик, передає DW. Джем Оздемір схильний бачити у таких кроках загарбників спробу президента рф владіміра путіна "надовго усунути Україну як конкурента".

Під час запланованої на середину травня зустрічі міністрів сільського господарства країн G7, інформує DW, Джем Оздемір планує обговорити зі своїми колегами, як гарантувати Україні доступ на світові ринки. "Ми маємо забезпечити можливість альтернативних транспортних маршрутів", – наголосив він.

Не дають оркам спокою наші сільгоспсклади

Тим часом чергова атака на елеватор (на знімку) відбулася на Дніпропетровщині.

«У нас знову приліт» у Синельниківському районі. Ракета влучила в елеватор. Зруйнувала склад із зерном. Попередньо, постраждалих немає. Не дають оркам спокою наші сільгоспсклади», – повідомив сьогодні вранці, 2 травня, голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко у своєму Телеграм-каналі.

Про величезні запаси збіжжя всередині нашої держави, які б мали рятувати людей від голоду, але не можуть дістатися пунктів призначення через дії російських окупантів, зазначає і представник Всесвітньої продовольчої програми ООН Мартін Фрік.

За його словами, майже чотири з половиною мільйони тонн зерна заблоковано у наших портах. Цю продукцію неможливо експортувати через закриті морські шляхи на тлі російського військового вторгнення, інформує «Радіо Свобода» з посиланням на агентство dpa.

До початку війни Україна залишалася одним із найбільших у світі експортером пшениці та виробником кукурудзи. Чимало країн залежать від цих постачань, зазначають в ООН.

«Голод не повинен бути зброєю», – наголосив Мартін Фрік. Він закликав відновити постачання українського продовольства до інших держав, щоб пом’якшити глобальну продовольчу кризу.

Раніше країни Заходу не раз попереджали про ймовірну продовольчу кризу та голод на Близькому Сході, Африці та деяких регіонах Азії (населення там постійно недоїдає й мільйони людей виживають за рахунок хліба, який вони отримують за субсидіями, та дешевої локшини) через війну росії, розв’язану проти України. А вже у березні ООН зафіксувала зростання цін на продукти більш як на 12 відсотків. Це стало рекордом із 1990 року.

Також наприкінці березня, нагадує «Радіо Свобода», заступниця держсекретаря США Венді Шерман заявляла, що військовий флот росії блокує доступ до українських портів, позбавляючи Київ можливості експортувати зерно та не даючи 94 суднам із продовольством вийти в Середземне море.

Окупанти крадуть зерно, а ми – документуємо факти

Російські загарбники масово вивозять зерно з тимчасово окупованих територій в Луганській, Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях. Для проведення посівних робіт та внутрішнього споживання там було зосереджено приблизно півтора мільйона тонн збіжжя. Декілька сот тисяч тонн уже вкрадено та переправлено до рф, зазначив перший заступник міністра агрополітики України Тарас Висоцький.

«Маємо підтверджені факти, що декілька сот тисяч тонн зернових вивезено сумарно з Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей, -- наголосив Тарас Висоцький. – На цих територіях у фермерських запасах, що формувалися для посівних робіт, а також для переробки (для виготовлення борошна, випікання хліба), знаходиться приблизно півтора мільйона тонн зернових. Це істотний запас. За міжнародними цінами це коштує сотні мільйонів доларів. І є великий ризик, що це буде просто вкрадено і вивезено на користь росії».

Утім, Тарас Висоцький стверджує, що стратегічних запасів на окупованих територіях не було. В областях зберігалося зерно, необхідне для споживання на цих територіях до нового врожаю. «Тому ми можемо говорити передусім про геноцид українського народу, а не удар по економіці», – акцентував він.

Усі факти крадіжки фіксуються, документуються як докази в міжнародних судах для отримання повної компенсації прямих та суміжних втрат, повернення коштів в українську економіку, йдеться на офіційному сайті Мінагрополітики.

Альтернативними маршрутами багато не експортуєш

Перший заступник міністра запевнив, що Україна має запаси зернових у межах контрольованої території на два роки. Залишки експортуються. Через блокування портів міністерство знаходить нові логістичні маршрути, зокрема залізничні. Один з них – через Румунію, порт Констанца. Також опрацьовуються коридори через Польщу та порти Прибалтики.

«Альтернативні маршрути українського експорту продовжують розвиватися, – зазначив Тарас Висоцький. – Внутрішнього дефіциту теж наразі немає. Після визволення територій ми зможемо забезпечити їх продовольством. Чого не можна сказати про міжнародну продовольчу безпеку».

Скан відео.