Виробникам харчів уряд обіцяє держпідтримку, а соціально вразливим – адресну продовольчу допомогу.

Кабмін своїм розпорядженням від 29 квітня 2022 р. № 327-р затвердив план заходів щодо зміцнення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану.

«Уряд розробив комплекс дій за багатьма напрямами.

По-перше, це моніторинг стану продовольчої безпеки та сільськогосподарської інфраструктури в цілому.

По-друге, національним виробникам харчових продуктів надаватиметься держпідтримка.

По-третє, найбільш соціально вразливе населення отримуватиме адресну продовольчу допомогу.

Крім того, під особливим контролем держави буде моніторинг та відповідне регулювання продуктових цін», – запевнив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський.

Так, міністерства, Держстат, обласні військові адміністрації регулярно відстежуватимуть, зокрема, статистику за балансом основних продуктів харчування. Контролюватимуть рівень торговельних надбавок. Обсяги експорту вітчизняної сільгосппродукції і надалі на період воєнного стану регулюватимуться державою.

Вивчатиметься потреба і визначатиметься кількість підприємств, які потребують фінансування для розширення, відновлення та будівництва виробничих потужностей, передає прес-служба Мінагрополітики.

Крім того, постійно забезпечуватимуться потреби вітчизняних підприємств агропромислового комплексу в товарах критичного імпорту.

З-поміж іншого, держава також декларує, що регулярно закуповуватиме продовольчі набори для соціально незахищених верств населення. Реалізуватимуться і місцеві програми для самозабезпечення територіальних громад харчовими продуктами.

«Усіма цими заходами ми намагаємося досягнути ключового – задовольнити в необхідній кількості потреби українців продуктами харчування, – резюмував Микола Сольський. – А також повністю забезпечити підприємства, які працюють у сфері сільгоспвиробництва, можливостями для подальшої роботи. І гарантувати нашій державі та її громадянам стійку продовольчу безпеку в цей небезпечний час війни».

Фото Галини КВІТКИ.