Від самого початку воєнної агресії Російської Федерації проти України наші західні партнери та союзники почали запроваджувати жорсткі для російської економіки пакети санкцій, а також вводити експортні обмеження.

Так, лише країни ЄС запровадили уже п'ять пакетів економічних та індивідуальних обмежувальних пакетів санкцій проти Росії і готують шостий. Не залишаються осторонь і США, Великобританія та інші цивілізовані країни світу.

Зазначені санкції завдають значних ударів по економіці агресора, у зв'язку з чим Росія намагається знайти союзників, які допомагатимуть їй обходити накладені обмеження та постачати з-за кордону необхідну їй продукцію.

Як повідомляє військова розвідка України, РФ планує організувати в країнах ОДКБ випуск складових частин для російської продукції військового та подвійного призначення, в першу чергу тієї, яка потребує використання комплектуючих іноземного виробництва. Такий крок посилить також і економічну залежність країн-членів ОДКБ від Росії, що цілковито відповідає інтересам Кремля.

Російська Федерація також веде переговори з Грузією, Вірменією та Азербайджаном щодо реекспорту російської продукції на міжнародні ринки. Постачання планується здійснювати під виглядом грузинської, вірменської та азербайджанської продукції та експортувати її до третіх країн. На території цих країн вже створено понад 200 компаній.

Як зазначається, Вірменія створює сприятливі умови для ведення бізнесу російськими компаніями насамперед в ІТ-сфері: від початку бойових дій в Україні до Вірменії прибуло близько 85 тис. російських громадян та 113 ІТ-компаній, громадяни Росії створили близько 1 тис. приватних підприємств та понад 250 ТОВ які сплачуватимуть податки до бюджетів обох країн - Вірменії та Росії.

Крім того, російський виробник засобів протиповітряної оборони - АТ “Ульяновський механічний завод” залучає Казахстан для отримання комплектуючих німецького виробництва, які необхідні для виробництва та модернізації ЗРК “Бук” та зенітних гарматно-ракетних комплексів типу “Тунгуска”, адже постачання цієї продукції в умовах посилення санкцій стало неможливим.

Ще одним каналом постачання товарів військового призначення до Росії є Східна Азія. У такий спосіб поставляються, зокрема, запчастини для техніки, електроніка, оптичні прилади.

У Комітеті з питань економічного розвитку звертають увагу усіх західних партнерів  на наведену інформацію та інші факти, які свідчать про намагання Росії обійти обмежувальні заходи, запроваджені проти країни-агресора та закликають вжити усіх можливих заходів для запобігання таких випадків.

Інформаційне управління