"Після перемоги Україна буде не тільки гідним, а й бажаним членом Північноатлантичного альянсу", - зазначила голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС разом з колегами з Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва провели онлайн-зустріч з португальськими депутатами - із Комітету закордонних справ та португальської спільноти і Комітету європейських справ.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС подякувала Португалії за підтримку України: «Ми цінуємо те, що Португалія має чітку і зрозумілу позицію до санкцій проти країни-агресора. Ми надіємось на те, що санкційний тиск на росію буде далі посилений через 6 пакет санкцій ЄС, ми розраховуємо, що так, як і було заявлено, Португалія підтримає ембарго і на закупівлю російської нафти, і додаткові санкції проти російських банків». Іванна Климпуш-Цинцадзе попросила португальських колег лобіювати на європейському рівні подальше посилення санкцій проти росії, зокрема, відмову від закупівлі російського газу та розповсюдження фінансових санкцій на абсолютно всі російські банки, а не тільки на їхню частину. Вона також подякувала за те, що Португалія надсилає Україні зброю: «Для нас сьогодні це найбільша гуманітарна допомога. Бо в українців є сміливість, відданість, переконання і сила українських вояків, українського суспільства, яке об’єднане у протидії ворогу, але без інструментів, без важкого озброєння, без снарядів до цього озброєння ми не зможемо подолати цю страшну варварську машину».

Іванна Климпуш-Цинцадзе звернутися із проханням активно працювати над тим, щоби на рівні Європейської Ради було ухвалене рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС: «Ми на це розраховуємо. Розраховуємо, що українські люди, які сьогодні боронять європейські цінності, які вмирають щодня за європейські цінності, з рішенням Європейського Союзу будуть знати, що у нас з’являється світло в кінці тунелю, і що ми знаємо, як ми далі будемо трансформувати свою країну, щоби точно мати тут демократію, верховенство права, забезпечені права людини, розвиток і добробут для кожного українця».

Голова Комітету також зауважила, що в Конституції України є абсолютно визначальне рішення і щодо стратегічного курсу на членство в НАТО: «Ми вважаємо, що після перемоги України, після відновлення нашої територіальної цілісності та суверенітету на всій території в міжнародно визнаних кордонах, Україна буде не тільки гідним, а й бажаним членом Північноатлантичного альянсу, який точно вміє захищати цінності і який буде на той момент абсолютно переозброєним відповідно до натовських стандартів. Ми розраховуємо, що і це рішення в перспективі буде підтримано вашим парламентом і урядом».

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала португальських депутатів ініціювати у своєму парламенті ухвалу щодо визнання злочинів росії в Україні геноцидом українського народу.

Вона подякувала за допомогу українським громадянам, які знайшли прихисток в Португалії та висловила сподівання, що повернутися додому вони зможуть якнайшвидше, після перемоги України над росією. Голова Комітету переконана, що для відбудови України після перемоги буде потрібен план Маршалла: «До тих ресурсів, які Україна буде потребувати, мають бути долучені заморожені, а потім і конфісковані кошти російських можновладців, олігархів, російського золотого резерву, російських бізнесів, які підтримують сьогодні ці варварські дії росії. Тому просимо вас працювати над цим».

Іванна Климпуш-Цинцадзе запросила португальських депутатів доєднатися до ініціативи «United for Ukraine», яка об’єднує європейських парламентарів та парламентарів національних парламентів, що підтримують Україну. Вона також запросила португальську парламентську делегацію відвідати Україну.

Інформаційне управління