Під час презентації Центру журналістської солідарності. 

За два місяці війни Івано-Франківщина стала надійним прихистком для понад 140 тисяч мешканців охоплених активними бойовими діями регіонів. Переїхали сюди представники різних професій, зокрема й медійники. Саме для їх комунікації на базі обласної спілки НСЖУ створений Центр журналістської солідарності. З нагоди Всесвітнього дня свободи преси спільно із обласною спілкою журналістів тут провели круглий стіл на тему «Роль масмедіа у воєнний час». 

НСЖУ спільно із міжнародною організацією «Репортери без кордонів» надає редакціям засоби захисту

У роботі засідання взяли участь голова НСЖУ Сергій Томіленко та журналісти, які евакуювались із зони бойових дій, актив обласної організації НСЖУ, керівники провідних масмедіа Прикарпаття, науковці фахових кафедр місцевих університетів. 

Вшанували хвилиною мовчання загиблих журналістів.

На початку засідання хвилиною мовчання вшанували пам’ять 23 колег, які загинули в Україні від початку воєнного вторгнення окупантів. Голова НСЖУ, член виконкому Європейської федерації журналістів Сергій Томіленко наголосив на важливості медіа у воєнний час. 

«Журналісти – на передовій у боротьбі із токсичною російською пропагандою, – зазначив Томіленко. – Саме ця токсична пропаганда уможливила ті ракети, які тепер у нас летять. Ми з вами не були готові до війни. Наша професія – професія мирних людей. І в один момент, 24 лютого, ми стали фронтовими журналістами. Довелося працювати в непростих умовах і доволі часто – за відсутності засобів захисту: бронежилетів, шоломів. Проте нині Спілка разом із міжнародною організацією «Репортери без кордонів» намагається убезпечити редакції. Медійники із охоплених вогнем регіонів уже отримали 80 комплектів індивідуального захисту». 

Центри журналістської солідарності діють у Чернівцях та Львові. В Івано-Франківську він розташований за адресою: вул. Січових Стрільців, 25, офіс 5; тел. 066 507 1024. Координаторка центру – Вікторія Плахта, секретар НСЖУ, відповідальний секретар обласного журналістського осередку. Тут можна працювати, отримати доступ до Інтернету, провести зустріч чи онлайн-ефір, скористатися необхідною технікою та знайти потрібні контакти, отримати психологічну підтримку. Передбачені тренінги й інші навчальні заходи для журналістів із різних регіонів. Допомогу тут можуть отримати не лише медійники, які приїхали на Прикарпаття із зони бойових дій, а й ті журналісти, котрі безпосередньо перебувають у гарячих точках. 

Працівникам медіа, які висвітлюють бойові дії, НСЖУ через центри журналістської солідарності надаватиме захисне екіпірування та аптечки першої медичної допомоги. В екстрених випадках журналісти, які евакуювалися із територій бойових дій, отримуватимуть одноразову матеріальну й іншу допомогу. Під час зустрічі медійникам презентували Посібник із безпеки для журналістів. 

Професійність бере верх над страхом

Вікторія Плахта представила медійників Олену Калайтан із Маріуполя, Аліну Кравченко із Сєвєродонецька, Анастасію Полєшко із Запоріжжя, Романа Кривка із Харкова, котрі поділилися своїми історіями роботи під час війни, розповіли про евакуацію. 

«Велика подяка вам за підтримку, – зазначила Олена Калайтан. – На окупованих територіях активно шукають журналістів та пропонують співпрацю, і це важкий вибір. На них тиснуть, і то неймовірно страшно. Багатьох мешканців примусово вивезли до росії. Водночас жити в місті, де майже вся інфраструктура зруйнована, під постійними обстрілами так само страшно й неможливо. Дуже сумні цифри щодо кількості загиблих. У Маріуполі кожна вулиця – маленьке кладовище, масові поховання у міському парку… Чимало членів обласної організації НСЖУ Донеччини виїхали в інші регіони України і втратили роботу, тож солідарність нині вкрай потрібна. Зрештою професійність бере верх над страхом». 

Анастасія Полєшко із Запоріжжя розповіла, що підтримує дистанційно сайт міськради. Ситуація поміркована, але видихати рано. Тож журналістка подякувала колегам із Прикарпаття за можливість адаптації та роботи онлайн. 

Вікторія Плахта принагідно нагадала про досвід десятилітньої співпраці із Запорізькою обласною організацією НСЖУ. І від початку війни проводять спільний інформаційний марафон. 

Аліну Кравченко із Сєвєродонецька війна застала вдруге. Залишатися в місті було небезпечно. Водночас інформаційний фронт дуже важливий, адже телевежа нині окупована орками, і вони ведуть свої «віщання» ворожої пропаганди. Коли вдається вийти на зв’язок із кимось із тих, хто залишився під окупацією, розуміє, наскільки там голод на достовірну інформацію. Журналістка подякувала за теплий прийом та підтримку, адже на Прикарпатті хоч якось можна відволіктися від тривожних думок і відійти від жахіть евакуації. «Ми неодмінно повернемося додому і з новими силами оновлюватимемо все, зокрема в інформаційній сфері», – запевнила Аліна. 

Журналіст-радійник «Суспільного» Роман Кривко розповів про роботу від початку війни в Харкові. Щодня робили випуски, доки була можливість, а далі через російські влучання місцеве мовлення припинило роботу. 

«Нині інша реальність, кожне наше слово може сприяти ворогові, тож відповідальність лежить і на журналістах, і на спікерах, – акцентував Роман Кривко. – Водночас треба подавати достовірну інформацію, відображати роботу влади та громадських діячів. Чимало мешканців перебувають у домівках без комунікації і не завжди отримують перевірені новини, живуть іноді чутками. Радіо є альтернативним способом донести важливу інформацію мешканцям Харківщини й інших регіонів, де ведуться бойові дії, особливо за відсутності електрики й Інтернету. А для отримання інформації по радіо потрібен або простий телефон, або приймач на батарейках. Тож робота радійників в умовах війни дуже важлива. Усі разом куємо перемогу. До того ж саме ми, журналісти, слугуємо своєрідним зв’язком між речниками, очільниками державних, комунальних відомств і мешканцями, аби деталізувати й уточнити офіційну інформацію, яка допоможе людині безпечно отримати медичні послуги, ліки, правову та гуманітарну допомогу, скористатися пільгами, знайти роботу тощо».

Війна не має кордонів, і тут ми її так само відчули

Про роль масмедіа в нинішній ситуації, їхню готовність працювати в нових реаліях вели мову й Андрій Русиняк (ТРК «РАІ»), Віталій Чорненький («Голос-інфо»), Марія Палюга, яка 2014-го вимушено переселилася із Макіївки (Прикарпатська інформаційна корпорація), Людмила Стражник («Голос України»), Ігор Бойчук (кафедра журналістики ПНУ ім. В. Стефаника), Михайло Мазур («Вісті Центральної спілки споживчих товариств» та «Порадниця»), Іван Гриджук («Народна воля») та інші. 

«Війна не має кордонів, і тут ми її так само відчули, – зазначив головний редактор ОТБ «Галичина» Ігор Дебенко. – Як так само й те, що заходи із безпеки працівників повинні бути на першому плані. Отримали бронежилети для знімальної групи, що працювала у визволених після окупації Гостомелі, Бучі, Ірпіні. Ми змінили сітку мовлення на дві третини, звісно, висвітлюємо важливі суспільні процеси. Ринок реклами впав практично до нуля, як і в усіх ЗМІ. Щоб зберегти колектив, змушені будемо оптимізувати роботу. Тим-то такі центри журналістської солідарності потрібні, щоб гуртуватися, залучати міжнародну спільноту для підтримки медійників». 

Головна редакторка Прикарпатської інформаційної агенції Марія Палюга розповіла про досвід роботи в газеті «Вечірній Маріуполь» та переїзд на Прикарпаття, професійне становлення, та закликала до журналістської солідарності. «Щиро бажаю, щоб Івано-Франківщина стала лише теплим і яскравим спогадом у вашому житті і всі ви повернулися до рідних місць та продовжили професійну діяльність», – побажала евакуйованим медійникам Марія Палюга. 

Порушили на зустрічі й інші питання. В Івано-Франківську п’ять вищих навчальних закладів готують майбутніх медійників. Як вони мають проходити практику в умовах війни, як працевлаштовуватися? 

«Це величезний потенціал, – розповів доцент кафедри журналістики ПНУ Ігор Бойчук. – Однак нині студенти розрізнені, повний ступор, виходимо в ефір на платформі ZOOM. У нас існує студентське радіо, до якого задіяні місцеві виші. Наш університет розпочав співпрацю із Херсонським університетом. Однак вищі навчальні заклади із небезпечних регіонів так само можуть долучатися. Треба вдихнути життя в студентські аудиторії. Журналісти у нашому закладі так само можуть працювати онлайн, є всі технічні можливості, тож принагідно запрошую». 

Головний редактор газети «Народна воля» із Надвірнянського району Іван Гриджук розповів, що всі 14 реформованих колишніх районок Івано-Франківщини нині виходять у друкованому варіанті, хоч із перебоями та меншим форматом. Журналіст наголосив на тому, щоб в умовах воєнного часу медійники не акцентували на сенсаційності. Скажімо, після повідомлення про начебто ракетні удари по військовій базі в Делятині з’явилася низка публікацій із такою деталізацією щодо самого містечка, що ворогу вся ця інформація лише на руку. 

Так само керівник розповів і про значну волонтерську роботу. Приміром, журналістка ТРК «Надвірна» Світлана Гаєвська понад десять разів возила гуманітарну допомогу до гарячих точок та передавала до Маріуполя. «Ви ту війну помацали руками і відчули душею, – звернувся Іван Гриджук до колег із охоплених вогнем регіонів, – тож низький уклін вам за це. А ми всіляко прагнемо допомогти вам тут освоїтися та спільно працюємо на Перемогу». 

Власкор видань «Вісті Центральної спілки споживчих товариств» та «Порадниця» Михайло Мазур так само відзначив, що не припиняють випусків, хоч назріває велика проблема із газетним папером. Резерви вичерпуються, а ціни на нього стрімко зростають. 

«Дуже важлива скоординованість дій медійників, тим-то центр при обласній спілці НСЖУ вкрай потрібний, – зазначив Мазур. – Маємо напрацювання до залучення міжнародної журналістської спільноти. Треба не опускати руки, а солідаризуватися». 

Змінювати засади інформаційної безпеки

Головний редактор ТРК «РАІ» Андрій Русиняк як власник приватного телеканалу розповів, що утримання медіаресурсу – це великі кошти й видатки. Почали будувати велику студію, щоб дати новий виток телеканалу. Тепер готові взяти на роботу телеведучого і доповнити знімальну групу. 

Андрій Русиняк зробив наголос на тому, що в нашій країні треба змінювати питання інформаційної безпеки. Навів приклад своєї роботи у США. В цій країні досі в кожному будинку є проводовий телефон, адже вишка може бути зірвана. Телефон – ще й система оповіщення, нагляду за безпекою. 

«Ми не готові були до нинішніх викликів, – сказав Андрій Русиняк. – Не витримали інформаційний тил, і на це є причини. Якби ми були об’єднані інформаційно, щоб у Маріуполі чули те, що коїться в нас, у західних областях, що тут стаються позитивні зміни в місцевому самоврядуванні, успішно просуваються інші реформи, було б по-іншому. Нині маємо переслідувати іншу мету. Найбільше завдання – працювати із владою, щоб змінився ракурс на безпеку. Щоб на це звернули увагу». 

Голова обласної організації НСЖУ Лілія Бондарчук акцентувала на тому, що російська пропаганда працювала на всі сто у прикордонних регіонах та втовкмачувала свої марення про бандерівську загрозу. На жаль, на рівні нашої влади ці настрої іноді підігрівали, а інформаційний вакуум заповнювала російщина. «Нині гостро порушується питання ролі російської мови. Так, її треба вилучати зі шкіл, натомість пропагувати і впроваджувати все українське в Україні, говорити про те, що ми робимо і як ми робимо», – акцентувала Лілія Боднарчук. 

Голова НСЖУ Сергій Томіленко наприкінці зустрічі подякував за чітку організацію та зацікавленість медійників. Керівник анонсував відкриття фонду для допомоги родинам загиблих журналістів. Надія – на гранти та іноземних партнерів, адже багато редакційних колективів – на межі виживання, а нині так важливо повернутися до повноцінної роботи і стати у стрій.

«Ми раді бачити колег з інших областей. Спілка завжди об’єднувала та продукувала багато ідей. Нині кожен із нас може долучитися до спільних проектів на майданчику Івано-Франківської обласної спілки НСЖУ. Для цього звертайтеся до координаторки центру Вікторії Плахти», – підсумував Сергій Томіленко. 

Засідання круглого столу відбулося у конференц-залі Івано-Франківської торгово-промислової палати. Модерувала захід секретар НСЖУ, відповідальний секретар обласної спілки журналістів, координатор Центру журналістської солідарності Вікторія Плахта. 

Тим часом працівники ЗМІ, які евакуювалися із територій бойових дій, у Центрі журналістської солідарності вже отримали продуктові набори, які надала Івано-Франківська торгово-промислова палата (керівник – Андрій Левкович).

Івано-Франківська область.

Фото з відкритих джерел.