Село

У загальноукраїнському масштабі ситуація загрози не має. Але сама по собі виглядає жалюгідною.

Російські вояки розкрадають вітчизняні засіки

Зарубіжним країнам, насамперед Близького Сходу та Африки, складно обійтися без експортних поставок української сільгосппродукції. Замінити її нічим фізично, у тому числі й поставками з держави-агресора російської федерації. На цьому наголошує перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький, передає прес-служба міністерства.

«Ми постачали 10% світового експорту пшениці, понад 15–20% ячменю, більш як 50% соняшникової олії, -- зазначає він. -- З України (за сезон) у середньому експортувалося 50 млн тонн сільгосппродукції. У рекордні роки цей показник доходив навіть до 65 млн».

Нині нашій державі доводиться вдаватися до альтернативних шляхів експорту, їх пропускна спроможність набагато менша, ніж морем. Так, у квітні Україна експортувала понад 1,2 млн тонн зернових та олійних культур, а також продуктів їх переробки, повідомляє АПК-Інформ із посиланням на оперативну статистику.

Більша частина з цього була вивезена залізницею – майже 831,6 тис. тонн. Морськими шляхами вдалося переправити менш як 316,9 тис. тонн.

Основний обсяг квітневих відвантажень забезпечили кукурудза – 768,5 тис. тонн, соняшникова олія – 151,5 тис. тонн, пшениця – 127,1 тис. тонн, що в рази менше, ніж було спрямовано за межі держави у квітні 2021-го.

Через блокування портів Одеси та Миколаєва з України вдається експортувати лише 15–20% від довоєнних показників. За словами Тараса Висоцького, це вже призвело до значного зростання цін на агропродукцію та її фізичного дефіциту по всьому світу, особливо в державах Близького Сходу та Північної Африки.

Водночас дедалі частіше лунають повідомлення, що російські військові крадуть сотні тисяч тонн збіжжя на захоплених територіях.

За словами Тараса Висоцького, у національних масштабах ця ситуація загрози не має. Але сама по собі вона є жалюгідною, її можна прирівняти до геноциду мешканців Запорізької, Донецької, Луганської, Херсонської областей, адже вивозиться сільгосппродукція, необхідна для поточного харчування українців.

«У нас сьогодні є загалом майже 25 мільйонів тонн зернових та олійних культур. Якщо говоримо про тимчасово окуповані території, там на момент окупації залишалося їх приблизно 1 млн 300 тис. тонн. З точки зору забезпечення продовольства всіх 40 мільйонів українців ми маємо достатньо резервів на контрольованій території», – підкреслив перший заступник міністра.

Тарас Висоцький уточнив, що мінімум 7 % площ «наразі на контрольованій території… І тільки половина з них потрібна для забезпечення продовольством усіх 40 мільйонів українців».

Підготувала Галина КВІТКА.