Експозиції розповідають про віроломний напад російської федерації на Україну, яка вже понад 70 днів протистоїть оскаженілому ворогу. Сьогодні експозиція запрацює ще й у двох європейських столицях – Вільнюсі та Варшаві. З 16 травня її можна буде побачити у Берліні, Бамберзі та Франкфурті (Німеччина), згодом у Брюсселі (Бельгія) та інших містах.

Розділи з промовистими назвами «Світ під ударом», «Кривавий слід Кремля», «Путін проти демократії і Європи», «Під незакритим небом: розтерзані міста» – це фотодокументальна розповідь про глибинні передумови сьогоднішнього російсько-українського протистояння, повномасштабного вторгнення рф на територію суверенної сусідньої держави 24 лютого 2022 року та різні аспекти жорстокої війни путіна проти свободи і демократії. Значна частина матеріалів, підготовлених істориками Українського інституту національної пам’яті, присвячена героїчному спротиву ЗСУ та всього українського народу. А також темі злочинів, які чинять російські солдати на окупованих територіях.

«Назви українських міст – Буча, Маріуполь, Харків, Чернігів стали символами новітнього варварства та невмотивованої жорстокості рашистів, змусивши світ по-новому подивитися на політику Кремля. Дедалі частіше лунають порівняння дій президента РФ владіміра путіна та дій нацистського фюрера Адольфа Гітлера, а також історичних умов, які передували Другій світовій війні. Україна нині стала щитом, який захищає Європу від російської експансії. І водночас без допомоги Європи Україні буде важко здолати агресора», – зазначають в УІНП. І додають, що відкриття виставки у День пам’яті та примирення є символічним, адже у Другій світовій війні ворогами були нацисти, а сьогодні рашисти – російська версія імперського націоналізму та фашизму.

«Сьогодні увесь світ бачить, до чого призвела сакралізація війни, підміна понять та маніпуляції про Другу світову з боку РФ. У самому центрі Європи обстрілюють міста ракетами, вбивають мирне населення, знищують культуру. Україна продовжує боротися щодня проти ворога та обстоювати демократичні та європейські цінності. Це має усвідомити кожен. І виставка «Україна. Війна в Європі» саме покликана поширювати правду про злочини рашистів на нашій території», – наголосив під час відкриття виставки міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Український інститут національної пам’яті підготував виставку за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики, а також МЗС.

«Наша мета – розповісти правду про злочини проти людяності, які російські солдати чинять в Україні, відкрити очі на поширені в Європі російські пропагандистські міфи, один з яких – про єдиний народ, який складають росіяни, українці та білоруси, тверезим поглядом подивитися і на багато інших речей. Європейці мають право побачити справжнє обличчя російської федерації, усвідомити загрози, які йдуть від неї всьому людству, аби допомогти Україні захистити і себе, і Європу», – наголошують в УІНП.
 
Партнерами проекту в Україні є Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти, Штаб порятунку спадщини. Партнери за кордоном: Литовський інститут історії, Центр історичних досліджень Польської академії наук у Берліні, Інститут Пілецького в Берліні, громадська організація «Bildungsverein Freundschaft kennt keine Grenzen e.V.», Музей історії Польщі.

Виставка представлена англійською, польською, литовською та німецькою мовами.

На знімку: презентує виставку заступник голови УІНП Володимир Тиліщак.

Фото Богдана Пошивайла.