Польові роботи в Україні, незважаючи на війну, тривають досить активно. Ярі зернові та зернобобові станом на 9 травня вже зростають на більш як 4 млн га, тобто на 54% від площ, зайнятих під цими культурами торік. За оперативною інформацією Мінагрополітики, ярою пшеницею, зокрема, засіяно 187,5 тис. га (97,6 %), вівсом – 156,2 тис. га (87,8 %), ярим ячменем 906,2 тис. га (67,8%), горохом – 121,8 тис. га (50,3%), кукурудзою – 2,6 млн га (48%). А також соняшником – майже 2,9 млн га (44,3%), соєю – 580 тис. га (45,4%), цукровим буряком – 181,4 тис. га (80,7%).

Як заявив під час брифінгу міністр агрополітики Микола Сольський, нині сільгоспвиробники стикаються з труднощами, пов’язаними передусім з логістикою. У фермерів менше коштів на гербіциди. Вони економлять на дизелі. Є втрати по часу, зумовлені комендантською годиною, переміщеннями техніки. Додає проблем дефіцит пального. Через усе це сівба триває довше, ніж зазвичай. Роботи пригальмувалися й з огляду на прохолодну погоду.

За словами міністра, через війну змінилися й тенденції у підборі сільгоспкультур. Приміром, скорочуються обсяги кукурудзи. Бо аграрії економлять кошти і сіють дешевші у вирощуванні культури, причому обирають те, що дає меншу врожайність, при цьому тонна коштує дорожче.

Тим часом дефіцит українського зерна позначається на міжнародних ринках. «Наслідки збройної агресії росії для продовольчої безпеки світу є зрозумілі та очевидні. Інше питання у тому, що їх до кінця не відчули, бо ще є сформовані резерви», – зазначив Микола Сольський. Як тільки з кінця липня деякі країни не побачать великого нового потоку збіжжя з українських портів, ситуація спричинить панічні настрої.

На переконання міністра, дефіцит українського зерна позначиться глобально, адже воно необхідне, зокрема, і для виробництва багатьох продуктів – наприклад, м’яса та яєць. Тому, якщо українські порти не розблокувати і не буде знайдено інших логістичних шляхів, цю проблему відчують навіть ті країни, які раніше ніколи про неї не задумувалися і не стикалися з нею. Так, за його словами, м'ясо і яйця в цих державах найближчим часом можуть подорожчати на 20–30%.

Адже, якщо раніше Україна в окремі місяці експортувала понад 5 млн тонн сільгосппродукції, то в березні за межі держави реалізовано лише 200 тис., а в квітні вдалося вивезти майже 1,1 млн тонн.