Потрібні креативні рішення, мобілізація усіх на допомогу фронту та цивільним людям, котрих зачепила війна. На цьому постійно наголошує чернівецький міський голова Роман Клічук, з яким ми поспілкувалися одразу після засідання міськвиконкому.

– Які питання були порушені під час засідання?

– Прийняли низку важливих рішень. Серед них основними є такі.

Ми вирішили надати одноразову адресну матеріальну допомогу особам, які виховують дітей з інвалідністю.

Надамо також одноразову грошову допомогу на загальну суму 40 тисяч гривень медикам та іншим працівникам закладів охорони здоров’я міської територіальної громади, котрі були інфіковані COVID-19 під час виконання своїх професійних обов‘язків.

А ще 386 чернівчан отримають компенсацію на суму 264 тисячі гривень за комуналку в травні, адже вони безплатно прихистили у себе переселенців.

Одночасно передбачили інвестування ресурсів у розвиток Чернівціводоканалу та Теплокомуненерго на суму понад 13 та 14 мільйонів гривень відповідно. Це дасть змогу у короткі терміни замінити аварійні частини централізованого водо- та теплопостачання, автоматизувати застарілі котельні. Місто повинно бути забезпечене водою і теплом.

Також прийняли рішення про демонтаж низки рекламних конктрукцій, встановлених без дозвільних документів.

– Знаю, ви взяли участь у ярмарці вакансій в ІТ-індустрії.

– Звичайно, адже ІТ-індустрія в Україні сьогодні є однією з найдинамічніших.

За даними Національного банку України, лише експортна ІТ-індустрія забезпечила рекордні 2 мільярди доларів надходжень за I квартал 2022 року, незважаючи на воєнний стан та вимушену релокацію бізнесу. Порівняно з 2021 роком зростання становить майже 30%.

Тому з приємністю взяв участь у IT-конференції та ярмарку вакансій, які відбувалися у Чернівцях. Там можна було не лише отримати досвід ведення успішного IT-бізнесу, а й почути корисні поради, як працювати в умовах війни, від керівників компаній Digital Data Consulting, AllSTARSIT, Укртелеком, IdeaInYou, Drivovo-Club, Powercode Academy, KeepSolid Inc, НІКС, Elogic Commerce, Lion Consulting.

Не менш важливо, що ярмарка вакансій сприяє усім охочим спробувати розпочати власну кар’єру в IT-індустрії. У час війни це дуже істотно. Тож попри всі труднощі ми продовжуємо працювати.

– Ви багато говорите про необхідність адаптувати переселенців до життя і роботи у Чернівцях, переймаєтеся розміщенням та освітнім процесом для їхніх дітей.

– Це важлива сфера нашої діяльності.

Днями відвідав один з дитячих дошкільних закладів, який прихистив сім‘ї десятків українців. На базі закладу знайшли тимчасову домівку 87 громадян, зокрема 38 дітей.

Сім’ї забезпечені всім для комфортного проживання: триразовим харчуванням, прибиранням, пранням, засобами гігієни тощо. Окрім того, тут є можливість отримати медичну та психологічну допомогу. Поспілкувався з людьми, які тут наразі проживають. Відверто кажучи, думки суперечливі.

З одного боку, розумію, як важко людям, котрі змушені були залишити власні домівки. Адже дома завжди найкраще.

З другого, почув слова вдячності переселенців, які знайшли підтримку в Чернівцях. Принагідно хочу подякувати персоналу закладу за кропітку щоденну працю і допомогу нашим громадянам з різних куточків України. Радий, що Чернівці приймають і допомагають.

Діти – наше майбутнє. Найкраще це усвідомлюєш, коли в твоїй країні війна. Тому щодня працюємо над тим, аби діти росли щасливими і здоровими.

Дуже задоволений, що у парку "Жовтневий" з’явився новий дитячий майданчик. На місці старих конструкцій встановлені сучасні ігрові комплекси європейського зразка. Зокрема, на території майданчика із гумовим покриттям влаштовані ігрові комплекси для різних вікових категорій, гойдалки та елементи для найменших відвідувачів. Новий дитячий простір створювали з використанням якісного штучного покриття, що забезпечує мінімізацію травм, елементів для розвитку і стимулювання вестибулярного апарату, координації, тактильної чутливості, візуального фокусування тощо.

Новий майданчик з‘явився завдяки меценату Ігорю Вайнеру, засновнику Solvd Inc. – глобальної ІТ-компанії з офісами по всьому світу. Ігор Вайнер багато років проживає у США, проте не забуває про рідні Чернівці. Щиро дякую за допомогу і небайдужість.

Принагідно хочу зауважити, що таких майданчиків у Чернівцях буде більше, а парк "Жовтневий" ми перетворимо на простір, де усім мешканцям буде комфортно.

Одночасно Чернівці продовжують формувати та відправляти гуманітарні вантажі у міста України та нашим воїнам на передову. Тримаємо руку на пульсі цих процесів. Як і чітко контролюємо роботу комунальних підприємств та підприємств критичної інфраструктури.

Бог і наші доблесні ЗСУ дали Чернівцям карт-бланш проживати у майже мирних умовах, тому місто має безперебійно працювати на людей та нашу спільну Перемогу.

Фото прес-служби міської ради та автора.