Разом з ними під постійними бомбардуваннями і обстрілами рашистів перебували у нелюдських умовах і цивільні. Переважно -- жінки і діти. Їх евакуювали раніше на територію України. Досі москва відкидала всі варіанти евакуації  наших військових, серед яких майже 600 важкопоранених. Але шалений  міжнародний розголос, звернення лідерів різних країн (у тому числі тих, від яких рф так чи інакше залежить) з вимогою деблокади людей на "Азовсталі" та виступ українського гурту "Kalush Orchestra" на Євробаченні із закликом до світу допомогти Маріуполю вплинули на ситуацію.  

"Завдяки діям українських військових -- Збройних Сил України, розвідки; переговорної групи, Міжнародного комітету Червоного Хреста й ООН ми маємо надію, що вдасться зберегти життя наших хлопців. Серед них є важкопоранені, їм надається допомога. Хочу підкреслити: українські герої потрібні Україні живими. Це наш принцип. Думаю, що ці слова зрозуміє кожна адекватна людина. Операція з порятунку оборонців Маріуполя розпочата нашими військовими, розвідниками. Щоб повернути хлопців додому, робота триває, і ця робота потребує делікатності й часу", -- наголосив у своєму відеозверненні Президент України Володимир Зеленський.

У свою чергу, в Міноборони уточнили деталі першого етапу цієї операції, до якої залучені  ГУР МОУ, ЗСУ, Нацгвардія, Прикордонна служба. Так, за словами заступниці міністра оборони Ганни Маляр,  у понеділок з "Азовсталі" на тимчасово окуповану територію України евакуйовано 53 важкопоранених  до медичного закладу в Новоазовськ, ще 211 осіб  через гуманітарний коридор доставлено в Оленівку.  "Для подальшого повернення їх додому буде здійснено процедуру обміну", -- зазначила Маляр.

У відомстві наголошують: заходи з порятунку оборонців, які все ще залишаються на території "Азовсталі", триватимуть.

"Всі поставлені командуванням завдання оборонці Маріуполя виконали у повному обсязі. На жаль, ми не маємо можливості деблокувати "Азовсталь" військовим шляхом. Найважливіше спільне завдання всієї України та всього світу -- зберегти життя оборонців Маріуполя", -- сказала заступниця міністра оборони.

У Генштабі ЗСУ повідомили, що вищим військовим командуванням було віддано наказ командирам підрозділів, які перебувають на комбінаті, зберегти життя особового складу. Командир полку "Азов" Денис Прокопенко записав відео, в якому заявив, що вони виконали свою місію, і головне зараз врятувати життя підлеглим.

Маріупольський форпост героїчно утримували окремий загін спеціального призначення "Азов", 12-та бригада Національної гвардії України, 36-та окрема бригада морської піхоти, прикордонники, поліцейські, добровольці, бійці тероборони міста.  Відтягуючи сили противника на себе, вони не дозволили рашистам перекинути угруповання чисельністю до 17 батальйонних тактичних груп (майже 20 тисяч особового складу) на інші напрямки. Тим самим зірвали їхній план швидкого захоплення Запоріжжя та виходу на адміністративний кордон Донецької та Запорізької областей, а також запобігли оточенню угруповання ООС.

Героїчна оборона Маріуполя ввійде не тільки в історію, а й у підручники військової науки.  "Азовці"  витримали цю облогу з гідністю, виконали завдання і вийшли з перемогою -- моральною і мілітарною, під оплески всього світу, який уболівав за українських героїв, а не під білим прапором, як того бажали путінські терористи. Тепер головне -- повернути захисників Маріуполя на територію, підконтрольну Києву.