Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного виробництва та постачання сільськогосподарської продукції під час воєнного стану» (№ 7264), який  розроблено з метою максимального спрощення вимог з боку держави для ведення сільського господарства та зменшення бюрократичного навантаження на аграрний бізнес.

Автори цієї законодавчої ініціативи, народні депутати Петро Юрчишин, Іван Чайківський, Олег Мейдич та Степан Чернявський звертають увагу, що після повномасштабного вторгнення російської федерації в українських аграріїв виникли проблеми з пальним, добривами, засобами захисту рослин, а також перебої з постачанням сільськогосподарської техніки та обладнання. Ще одна, не менш важлива проблема, це значне скорочення експорту аграрної продукції у зв’язку з блокуванням агресором традиційних логістичних маршрутів, зокрема, через морські порти.

Народні депутати, зокрема, звертають увагу, що до початку повномасштабної агресії рф наша держава була одним із основних постачальників органічної продукції на ринок Європейського Союзу, посідаючи за її обсягами четверте місце серед 124 країн. Сертифікацію виробництва у цій сфері проводили відповідно до законодавства ЄС, і водночас завершувалося впровадження національного законодавства. Тож сьогодні перед нашими виробниками органічної продукції стоїть завдання зі збереження досягнутих на ринку ЄС позицій, що їм вкрай важко зробити і з огляду на вищезгадані проблеми, і через те, що виробництво органічної продукції потребує більших, порівняно з традиційним виробництвом, затрат. При цьому частина виробників наразі змушена продавати свою органічну продукцію за цінами неорганічної. З огляду на це, ухвалений закон надає можливість українським виробникам органічної продукції, які здійснювали виробництво за стандартами ЄС, перейти на українські стандарти виробництва без додаткового перехідного періоду (якщо це відбувається у рамках одного органу сертифікації), а також передбачає можливість одержання ними державної підтримки.

Це тільки одна з проблем, яку врегульовує ухвалений закон. Також він передбачає: спрощення експорту, імпорту та переміщення територією України сільськогосподарської продукції рослинного походження;  розширення доступу аграріїв до агрохімікатів; підтримку органічного сектору аграрної галузі України; врегулювання ввезення (пересилання) на митну територію України вантажів, що підлягають документальним перевіркам, перевіркам відповідності та фізичним перевіркам, які проводяться у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України; доступ суб’єктів тваринництва в Україні до сучасного племінного (генетичного) матеріалу, який походить з європейських країн та розширить для них можливості вибору племінного (генетичного) матеріалу.

Наприклад, змінами до Закону «Про пестициди і агрохімікати» на період воєнного стану та упродовж 90 днів з дати його завершення спрощується державна реєстрація пестицидів і агрохімікатів, зокрема, в пакеті документів не вимагатиметься висновок санітарно-епідеміологічної експертизи, що пришвидшить процес їх реєстрації. Внаслідок цього найближчим часом державну реєстрацію зможуть пройти майже 200 препаратів, що допоможе фермерам ще цього сезону захистити врожай від шкідників і хвороб та забезпечити потребу аграріїв у нових видах добрив. Також ці зміни розширюють перелік агрохімікатів, дозволених до ввезення, виробництва, торгівлі та застосування без їх державної реєстрації. Зміни до Закону «Про карантин рослин» на період дії воєнного стану та упродовж 90 днів з дати його завершення дозволяють відбирати зразки фахівцям приватних лабораторій та аудиторам із сертифікації (агрономам-інспекторам), спрощують фітосанітарні вимоги при переміщенні продукції рослинного походження та дозволяють оформлення електронного фітосанітарного сертифіката. Це прискорить переміщення вантажів з рослинницькою продукцією через сухопутні кордони, адже на сьогодні не вистачає інспекторів для відбору зразків, а державні лабораторії з проведенням експертизи не справляються.

Крім того, з’ясувалося, що в умовах воєнного стану та протягом певного часу після його припинення або скасування важко або й неможливо реалізувати деякі положення Закону «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», адже, наприклад, для облаштування та оснащення прикордонних інспекційних постів за європейськими стандартами потрібне значне фінансування. У зв’язку з цим введення в дію відповідних положень цього закону відтерміновується на три роки з дня завершення воєнного стану.

На один рік після припинення або скасування воєнного стану (але не пізніше 1 січня 2024 року) також відтерміновано введення в дію Закону «Про ветеринарну медицину», оскільки він передбачає прийняття понад 80 підзаконних актів, що потребує більше часу для їхньої підготовки.

За повідомленням співавтора цієї законодавчої ініціативи, народного депутата Івана Чайківського,  під час підготовки документа до другого читання його було доповнено й іншими положеннями, зокрема, до Закону «Про пестициди і агрохімікати» внесено зміни, за якими на період воєнного стану та упродовж 90 днів після його завершення можна без реєстрації використовувати пестициди, які дозволені в ЄС, а також передбачають на період воєнного стану продовження дії фітосанітарного сертифіката на території України з 14 до 30 днів. «Все це ми робимо з метою максимального спрощення вимог з боку держави для ведення сільського господарства в умовах воєнного стану та зменшення бюрократичного навантаження на аграрний бізнес», - зазначив народний депутат.