Малюнок одесита Віктора став маркою.

У Миколаєві презентували політичні та антивоєнні карикатури в рамках міжнародного конкурсу під відомим від початку війни гаслом «Руський воєнний корабель, іди на ***!».

Понад 40 художників з 25 країн долучилися до створення іронічно-сатиричних картинок. На першій виставці, яка відбулася в Одесі 6 травня було презентовано понад 300 робіт. Митці-гумористи продовжують надсилати свої доробки. Коли в Миколаєві вчергове оголосили про ракетну загрозу, в Центрі підтримки бізнесу на виставці зібралося чимало людей.

Кажуть: «Людство, сміючись, розлучається зі своїм минулим». Саме цей меседж став об’єднавчим для організаторів виставки: миколаївського гуманітарного штабу підтримки бізнесу, Асоціації лідерів туризму Миколаївської області, Rotary клубу Миколаїв, Rotary клубу «Одеса-Рішельє», Клубу одеських карикатуристів.

Як зазначив на відкритті виставки голова миколаївського Rotary клубу, керівник Гуманітарного штабу Центру підтримки бізнесу Артем Ващиленко: «Посміятися над ворогом – це вже означає почати перемагати. Жанр сатири – найбільш актуальний у воєнний час. Уявіть, що в нашій експозиції є роботи російських та білоруських художників. Звісно, вони не могли підписатися своїми іменами. Але мали щире бажання висловити свою громадянську позицію».

Амбасадор Одеси, найвідоміша миколаївська популяризаторка туризму, голова ГО «Асоціація лідерів туризму Миколаївської області» Тетяна Чичкалюк, яка була натхненником та одним з організаторів експозиції, пригадала слова великої Лесі Українки: «Щоб не плакать, я сміялась». Тетяна каже: «Це той стан, в якому перебуваю від початку війни. Боже, скільки горя принесла ця клята війна. Скільки радості нас всіх очікує, коли відсвяткуємо перемогу! Під шкірою з’являється нове почуття – щоб не повторювалися ці страшні дні. Ми закохані в свою землю, ми перепишемо ту історію, яка нас пов’язувала з так званим братнім народом. То буде інший сміх, інша історія. Так, ми не можемо зупинити війну цими малюнками, але наша швидка перемога буде завдяки тому, що хтось усміхнеться. Для цього розпочинаємо тур містами України та Європи з нашою експозицією».

Художник, поліграфіст Андрій Романов, автор малюнка про корабель, який пішов в правильному напрямку, сказав, що його малюнок уособлює перемогу України у війні та взагалі перемогу сил добра. Миколаїв збудував крейсер «Слава», який згодом став «Москвою». Врешті-решт не так далеко від Миколаєва його і потопили.

Андрій Романов – автор малюнка про корабель.

Корабель «Слава», майбутній – «Москва», побудований на миколаївському заводі.

На відкритті виставки прийшли чимало військових, яких добре знають в місті. Один з них – Андрій Острєв, який відповідає за тилове забезпечення 123-ї бригади ТРО, журналіст. Він нагадав відому приказку: «Хто в армії служив, той в цирку не сміється». При цьому зазначив, що моральний стан в армії має бути не гіршим, ніж матеріальний. «Такі твори зберігають наснагу, щоб бити ворога на нашій землі. З гумором у війську все гаразд. Коли настане мир, ми точно зберемо всі наші творчі напрацювання та поділимося з усіма. І зробимо виставку військових малюнків від ТРО».

Боєць тероборони Андрій Острєв та миколаївська волонтерка Алевтина Асташкіна.

Андрій укотре звернувся до миколаївців: «На жаль, ми – в безпосередній близькості від ворога, який стріляє системами «Смерч», забороненими касетними набоями, внаслідок чого в нас велика кількість поранених дрібними уламками. Тож слід дотримуватися всіх правил безпеки, берегти себе та своїх близьких».

А ще в день виставки відбулося спецпогашення поштової марки та художнього конверта «Асоль вже не та». Загальний тираж становить 280 поштових марок та 150 художніх конвертів. Ідея створення картини та її втілення в життя належать відомому одеському художнику Віктору Живаго. Картина була створена наприкінці березня 2022 року за два тижні до того, як затонув російський корабель «Москва». Фактично художник передбачив загибель руського корабля та відтворив це на полотні. Картина взяла участь у міжнародному конкурсі під гаслом «Русскій воєнний корабель, іди на ***!».

Ідея відобразити картину в марці та конверті належить Тетяні Чичкалюк. Символічно, що спецпогашення відбулося спеціальним штемпелем «Миколаївщина – вітрила України», розробленим спеціально для Миколаєва, де по центру зображено корабель. Бо Миколаїв – місто корабелів, в якому свого часу було збудовано ракетний крейсер «Слава», який на догоду колишньому меру Москви Лужкову став називатися «Москва». В нижній частині марки та конверта міститься вже знаменита відповідь українських прикордонників. Разом художній конверт та марка є гармонійною композицією та підкреслюють вагомість цього проекту заради перемоги України над агресором. Про це розповів директор Миколаївської філії АТ «Укрпошта» Єгор Косоруков.

Хоч Асоль вже не та, руський корабель йде правильним курсом. І хай йде!

Тетяна Чичкалюк – авторка ідеї створення марки та конверта про Асоль.

Учасники виставки.

Одна з конкурсних робіт.

Артем Ващиленко – один з організаторів виставки.

Вони нам не брати.

Фото автора.