Отець Андрій показує світлини, на яких задокументовано звірства рашистів.

Під час візиту в Бучу Голова нижньої палати Парламенту Ірландії Шон О’Фаріл (на знімку праворуч) засудив пропутінську позицію патріарха Кіріла. Високоповажний гість звернувся до отця Андрія, настоятеля Храму Святого Апостола Андрія Первозванного: «Російський патріарх Кіріл повністю схвалює дії Путіна. Я – християнин, ви – християнин. Ми розуміємо, що така підтримка є неприйнятною».

Отець Андрій (Галавін), котрий під час окупації відспівував та ховав загиблих цивільних, відповів: «На жаль, та людина, яка називає себе християнином, підтримує вбивство людей. Я б хотів звернути увагу на одну річ у риториці патріарха Кіріла. Він говорить, що Україна – це його канонічна територія. Він не говорить як батько до дітей, як пастир до своєї пастви, він не помічає людей… Він говорить про територію. Росію не цікавлять люди. Наведу простий приклад: в нашому регіоні загинули два священики. Один з них – української церкви, був розстріляний. Другий, з Ірпеня, був прихильником «русского міра» – але російська міна не розбирала, якого він патріархату…».

Нагадаємо, що від початку повномасштабної війни рашистська церква стрімко втрачає вірян. Справжнє обличчя «русского православія» вже побачили навіть ті люди, котрі раніше підтримували московський патріархат і вороже ставилися до самої ідеї Української Державності.

Новини про перехід релігійних громад з російської православної церкви в Україні (РПЦвУ), яка підпорядковується пропутінському патріарху Кірілу, до Православної церкви України надходять мало не щодня. У Почаївській лаврі оголошено збір підписів за вихід з московського патріархату; тривають дискусії щодо Києво-Печерської лаври. З 24 лютого 2022 року вихід з РПЦвУ оформили приблизно триста релігійних громад, ще низка парафій перебуває на стадії прийняття відповідного рішення.

Про позицію громадянського суспільства яскраво свідчать соціологічні дані. Якщо на початку березня за розрив зв’язків з російською православною церквою виступали 63% опитаних українців, то на початку квітня – вже 74%, а проти висловилися лише 7%. За даними Соціологічної групи «Рейтинг», 51% респондентів підтримують заборону московського патріархату, ще 21% – за скасування пільг та договорів оренди приміщень. Тільки 20% опитаних вважають, що держава не повинна втручатися у справи церкви, навіть рашистської. І не дивно: підтримка РПЦ перетворилася з питання віри на справу держбезпеки. Адже серед «гріхів» окремих священиків московського патріархату не лише пасивна підтримка «русского міра», а й співпраця з ФСБ та зберігання російської зброї на території храмів.

Заради справедливості варто зазначити, що чимало панотців не підтримують пропутінську позицію російського релігійного керівництва. Патріотично налаштовані батюшки ініціюють вихід громад з РПЦвУ, а звернення до Собору предстоятелів давніх східних церков із закликом до суду над патріархом Кірілом підписали понад 400 священнослужителів московського патріархату.

Проукраїнська позиція вірян та священства, зокрема з числа тих, котрі поки що належать до московського патріархату, не може не тішити, адже успіхи на фронті починаються з духовної перемоги.

Головні військові злочинці мають постати перед міжнародним судом

На делегацію Парламенту Ірландії, яка перебувала з робочим візитом в Україні і мала змогу ознайомитися з фактами військових злочинів російських окупантів щодо мирного населення нашої країни у Ірпені та Бучі, що на Київщині, поїздка справила гнітюче враження.

– З тими жахіттями, які ми тут побачили, розуміємо, що ви боретеся з режимом людини, яка є військовим злочинцем і має постати перед міжнародним кримінальним судом. І ми всіляко цьому сприятимемо, – зазначив Голова Сенату Парламенту Ірландії Марк Дейлі (на знімку праворуч) на прес-конференції після завершення візиту.

Як відомо, Ірландія сприяє нашій державі на міжнародному рівні у багатьох сферах, зокрема санкційній і гуманітарній політиці. Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко навів два красномовні приклади такого співробітництва.

За його словами, перше – це пряма допомога міжнародному кримінальному суду, аби він працював над збором доказів і документуванням злочинів рф. Друге – треба подякувати ірландським підприємцям, які пішли з російського бізнесу. Адже це, схоже, і є головним предметом дискусії щодо запровадження шостого пакету санкцій проти рф. Вона точиться навколо того, як європейським країнам не втратити економічне зростання, добробут своїх громадян, але перестати фінансувати ракети і танки окупантів, які нищать Україну.

Фото Валерія ДРУЖЕНКА.