У Комітеті з питань економічного розвитку підтримують плани розвитку економіки України, представлені на Всесвітньому економічному форумі у Давосі Першою віце-прем’єр-міністром-Міністром економіки України Ю.Свириденко (на знімку - друга ліворуч).

"Поки наша армія виграє битви, економіці необхідно виграти війну." - зазначає Перша віце-прем’єр-міністр - Міністр економіки України Юлія Свириденко, яка представила на Всесвітньому економічному форумі у Давосі плани, які необхідно реалізувати для нашої перемоги.

"По-перше, це повноправне членство України в Європейському Союзі. Саме економічна, енергетична та торговельна інтеграція в ЄС є шляхом до безпеки в Україні. Очікуємо стати кандидатом у члени в наступному місяці. Впевнена, що всі умови для вступу ми виконаємо набагато швидше, ніж за десятиліття, про які говорять скептики." - зазначає Ю.Свириденко.

"По-друге, це повний доступ України до ринків G7 та ЄС до 2030 року. Ми сподіваємося, що уряди цих держав наслідуватимуть приклад Великобританії, ЄС та Канади, які скасували мита на наступні 12 місяців. А також на те, що ці ринки лишатимуться відкритими в довгостроковій перспективі.

По-третє, маємо намір розвивати чотири ключові галузі:

Військово-промисловий комплекс та аерокосмічна промисловість. Ми вироблятимемо достатньо сучасної зброї, щоб захистити себе. Плануємо створити спільні підприємства з країнами НАТО, для передачі технологій та подальшого постачання зброї цим державам.

Металургія та машинобудування. Ми відновимо наші заводи, зробимо їх екологічними та допоможемо глобальній сталеливарній промисловості досягти цілей по декарбонізації.

Сільське господарство та харчова промисловість. Наша мета – бути в ТОП-5 країн не лише за обсягом, а й за вартістю експорту сільськогосподарської продукції. Тому будемо розвивати переробку сільськогосподарської сировини в Україні, щоб збільшити грошову вартість нашого експорту.

ІТ-індустрія. Ми маємо великий потенціал та допоможемо нашим ІТ-аутсорсерам стати власниками та розробниками продуктів.

Для розвитку цих галузей готові надати інвесторам дешеву електроенергію та сировину для подальшої переробки. Ще одна наша перевага - безпечна і швидка логістика: не довше 72 год до Західної Європи та ніч до Центральної і Східної Європи.

Зараз завдання України - створити сприятливе середовище для бізнесу, забезпечити захист прав власності та верховенство права. Ми готові прийняти всі законодавчі акти, які допоможуть нам досягти цих цілей."

У Комітеті з питань економічного розвитку підтримують плани, презентовані очільницею Міністерства економіки України та готові включитися у роботу щодо напрацювання необхідних законодавчих змін для їх якнайшвидшого втілення.

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України