Згідно зі зведенням Генштабу ЗСУ на 30.05, за минулу добу війська рф завдали авіаційних ударів по території Сумської області, обстріляли Харківщину. 

Противник проводить перегрупування підрозділів та стягує техніку для наступу на Слов'янськ. На Донецькому напрямку путінська армія намагається оточити українських захисників у районах Лисичанська, Сєвєродонецька та блокувати основні логістичні шляхи.

Станом на ранок понеділка противник закріплювався на околицях Сєвєродонецька. Туди з території рф надходили у великій кількості боєприпаси і військова техніка.

Пізніше начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що бої точаться уже на вулицях Сєвєродонецька... 

Напередодні росіяни продовжували штурм міста, але не мали успіху. У «спецоперації» на Донбасі путінська армія мала захопити Луганську і Донецьку області. А на сьогодні майже всі її сили зосереджені на Сєвєродонецьку. Такого висновку дійшли експерти американського Інституту вивчення війни (ISW). Аналітики вважають, що рашисти навряд чи зможуть провести кілька одночасних операцій, ймовірно, ще більше знизять пріоритети просування на південний схід від Ізюма та на захід від Лимана й зосередять сили на Сєвєродонецьку.

Щодо сил, то під час війни їх у рейкової «другої армії світу» якось забракло. Проводити загальну мобілізацію путін боїться, бо «народ не поймет». А щоб компенсувати втрати живої сили, а це вже 30 320 на кінець травня, швидко ухвалено закон і збільшено віковий ценз укладання контракту у збройних силах рф до 61,5 року. У пояснювальній записці до закону обґрунтували «віковий стрибок» так: мовляв, для застосування високоточної зброї, експлуатації озброєння та військової техніки потрібні високопрофесійні фахівці. А такими, мовляв, як показує досвід, стають десь у 40+.

Щоправда, із високоточною зброєю у московії після запровадження санкцій не все гаразд. Мабуть, тому їхній генштаб вирішив зняти зі зберігання раритетну бронетехніку. Йдеться, зокрема, про танки Т-62М. Ці машини, випуск яких налагодили в СРСР ще на початку 60-х років минулого століття, зараз військове керівництво рф збирається кинути у «бій за Донбас». Напевно, для утилізації. Як, до речі, і пенсіонерів-контрактників, аби зекономити гроші російського пенсійного фонду.

Фото: Генштаб ЗСУ.