Ще наприкінці минулого тижня прогнози аграріїв щодо врожаю зернових на Прикарпатті були песимістичними. Такі настрої спричинила суха вітряна погода. Однак вихідні додали оптимізму, адже дощ, подекуди навіть рясний, добре змочив землю та додав потенціалу для росту рослин, особливо ярини.

Посівну завершено. Попри проблеми з пальним, аграрії так само мобілізували всі ресурси для підживлення озимини, яка від дощу пішла ще більше в ріст. Тож тепер думки переключилися на підготовку до жнив та перспективи зберігання вирощеного.

Для складування врожаю область має достатньо потужностей: місцеві елеватори здатні прийняти до 500 тисяч тонн зерна. А ще в кожному сільгосппідприємстві є токи.

Зерно — не буряк, може зберігатися роками. Раніше на Івано-Франківському комбінаті хлібопродуктів забезпечували стратегічний запас зерна Держрезерву, й аж через 5-6 років ємності підприємства заповнювали новим урожаєм, а вилучене передавали на споживання: переробку на борошно тощо. Нині державний КХП не працює, його виставлено на приватизацію.

До того ж комбінат має 60 млн грн заборгованості. Про це йшлося на засіданні постійної комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій Івано-Франківської обласної ради.

Питання роботи стратегічного підприємства й раніше було під пильною увагою правоохоронців та обласної влади. Приміром, на одній із колегій у 2017 році тодішній голова ОДА Олег Гончарук висловив невдоволення роботою керівництва комбінату, буцімто на територію підприємства не пускали представників Аграрного фонду з перевірками. Висувалися й інші претензії.

Зрештою, на рахунки КХП був накладений арешт. Однак, за поінформованими джерелами, вина в заборгованості - не тільки самого комбінату, а й колишніх сільгосппідприємств, котрі здавали зерно на зберігання, а не розрахувалися за послуги. Якісь із них згодом реформувалися чи й узагалі зникли, а борги за електроенергію, газ, значна пеня за несплату податків лягла на КХП.

«Комбінат передали у відання Фонду держмайна, і хоч підприємство нині не працює, там збережені всі потужності. Тож на засіданні комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій облради та в департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації якраз порушили питання повернення до повноцінної роботи цього стратегічного об’єкта. Розглядається можливість передачі КХП у відання Міністерства аграрної політики та продовольства», — зазначив в. о. директора департаменту АПР Степан Вінтонович.

Варто додати й те, що в нинішній складній ситуації більшість власників земельних ділянок просять орендну плату зерном, що так само певною мірою розвантажить агропідприємства. Селяни почали  утримувати більше птиці та іншої дрібної живності, тож зріс попит на корми. Це помітно за пожвавленням пропозиції на ринках області (на знімку). Й така ситуація — на руку аграріям.

Івано-Франківська область.

Фото автора.