Українські аграрії яру пшеницю посіяли на 98,5% від показника минулого мирного року. До того ж Вінницька, Волинська, Житомирська, Київська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська та Чернівецька області збільшили площі під цією хлібною культурою на 5-10 відсотків, інформує Мінагрополітики. Ранні посіви ярої пшениці, повідомляє Укргідрометеоцентр, вже кущаться, пізніші - ще сходять. Їх стан переважно добрий та задовільний. Лише в південних областях місцями жовкне листя - через нестачу продуктивної вологи у ґрунті.

Загалом аграрії країни вже засіяли ярими зерновими та олійними майже 11,36 мільйона гектарів - 74% від минулорічних площ. Через війну росії проти України, окупацію територій та замінування таке просування польових робіт сприймається як цілком оптимістичне. За оцінками Української зернової асоціації, в підсумку ці культури цьогоріч орієнтовно зростатимуть на 11,45 мільйона гектарів, що на 3,5-4 мільйона гектарів менше, ніж у 2021-му.

Тим часом майже півмільйона тонн українського зерна вже вкрадено російськими окупантами, повідомив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький. За його словами, зерно спрямовується або на територію росії, насамперед з Харківської, Донецької, Луганської областей, або до Криму - з Херсонської та Запорізької. Агресор, схоже, не погребує відбирати і новий врожай. Адже на нині тимчасово окупованих територіях зростають мільйони гектарів посіяної ще восени 2021 року озимої пшениці - й вона у хорошому стані, передає Мінагрополітики. Тож сподіваємося, що до початку жнив, які у південних регіонах розпочнуться буквально за декілька тижнів, все-таки вдасться перемогти і деокупувати ці території, бо за інших обставин поведінка загарбників вказує на високу ймовірність прямих крадіжок цього збіжжя.

Інфографіка з Телеграм-каналу УЗА.