Це так званий Сквер Київських Інтелігентів. Його легко впізнати за скульптурами казкових красенів «птахів-інтелігентів».

Цей сквер створили 2013-го. Автор проекту – відомий скульптор Костянтин Скритуцький. Цікаво, що творчість Костянтина, як вуличного художника, почалася саме в цих місцях, на вулиці Олеся Гончара, де він разом з друзями перетворював старі засохлі дерева на твори мистецтва. За словами автора, це була перша проба пера та початок експериментів.

Пізніше скульптор продовжив працювати над вуличною скульптурою використовуючи поряд зі вже звичною деревиною нові матеріали, переважно мозаїку й дріт. Так на вулицях з’явилася «Корова на Дереві» та «Віслючок із візком». За словами автора, переломним став 2009-й, коли був створений «Їжачок у тумані». Саме ця скульптура принесла Скритуцькому славу вуличного художника і стала однією з найбільш популярних його робіт.

Ця місцевість відрізняється від вже знайомих нам скверів із зеленими насадженнями та лавочками тим, що тут розташовані незвичайні скульптури птахів, що символізують, за словами автора, сучасну українську інтелігенцію.

Згідно із задумом митця, невелика бронзова скульптура Птаха-Водомороза є образом міського інтелігента. Птах хоче заховати голову під крило, ніби соромлячись усього, що відбувається навкруги. Це натяк на загрозу зникнення інтелігенції як вимираючого виду, а також привід для тих інтелігентів, які ще залишились, замислитись про їхню роль у справах суспільства.

До слова, птахів тут четверо, і кожен презентує свою сферу впливу, що стає зрозумілим із відповідних написів. Ходімо за годинниковою стрілкою, прочитаємо їх усі: Малий Горобець каже, що «інтелігенція має гордість», Старий Ворон стверджує, що «інтелігенція пам’ятає минуле», Птах-Водомороз додає, що «інтелігенція зберігає майбутнє», а Мудра Сова повчає нас, що «інтелігенція виховує сьогодення»…

Однак наша сьогоднішня розповідь про інше.  У рамках поточного ремонту скверу, яким опікується Комунальне об’єднання «Київзеленбуд»,  тут, не зважаючи на воєнний стан у країні, щойно влаштували поливо-зрошувальну систему, встановили нові лави.

Працівники Комунального підприємства з утримання зелених насаджень Шевченківського району столиці оновили озеленення скверу. Зокрема, відновили газон, висадили майже 260 кущів злакових рослин та квітів  і 3 деревця з чудернацькою назвою – ліквідамбар.

Бачимо, не всі знають що то таке. Та і ми, скажемо відверто, навіть не здогадувалися, доки не зазирнули у Вікіпедію. Отож, давайте мерщій ліквідуємо прикру прогалину і скажемо буквально кілька слів про цю декоративну рослинку.

Ліквідамбар смолоносний, або амброве дерево.  Представник декокративних дерев з чарівним листям. Восени воно набуває помаранчевого або червоного забарвлення. Нарости кори біло-сірого кольору на тлі красивого різноколірного листя надають йому фантастичний вигляд і прикрашають дерево.

Завдяки дуже барвистому осінньому листю ліквідамбар добре поєднується з іншими яскравими осінніми рослинами. Також це дерево має гарний вигляд, коли росте поодиноко на тлі зеленого газону.

Як нам розповіли у «Київзеленбуді», частина коштів на ремонт скверу була спямована за рахунок субвенції соціально-економічного розвитку з державного бюджету місцевим бюджетам. Це, кажуть, стало можливим за сприяння народної депутатки України Анни Пуртової.

Оскільки  відродження скверу відбулося напередодні Дня Києва, то цілком зрозуміло і зовсім не пафосно звучать слова пані Анни, які вона написала на своїй сторінці у соцмережі. Процитуємо.

«Місто, яке мене прийняло. Мій Київ. Це кохання з першого погляду: за особливу енергію і за силу духу.

Основна цінність міста – це завжди люди. Ті, хто був рушієм якісних змін у мирну годину, першими стали до оборони та відновлення нашого Києва сьогодні. Мої любі люди, як дорого та цінно те, що ви завжди поруч, і я особливо радію нашим обіймам у ці дні.

Дуже хочу зібратися разом з волонтерами і всіма, хто допомагав мені та команді... Будемо радитись та мотивувати один одного: саджати дерева, планувати реконструкцію парків, облаштовувати доступні громадські простори і зрештою розбудовувати нашу прекрасну Україну для наших дітей...

Навіть у воєнний час, поєднуючи з допомогою нашим захисникам, знаходьмо можливість завершити розпочаті в минулому проекти. Довгоочікуваний наземний пішохідний перехід на Арсенальній, днями в Сквері Київських Інтелігентів підключили систему поливу та ще більше озеленили.

Хочу, щоб наші захисники поверталися в красиве місто, яке їх чекає, цінує і шанує!

З днем народження, наш Київ!»

І додати тут нічого. Хіба що – Переможемо!