До нього, зокрема, ввійшли реактивні системи залпового вогню HIMARS (на знімку). Зокрема, ця зброя має допомогти українцям стримати напад росії на сході, сказав заступник очільника Пентагону Колін Каль під час брифінгу для преси 1 червня, повідомляє «Голос Америки».

Крім HIMARS та боєприпасів до них, перелік зброї, яку США постачають, або надішлють до України включає більше 1400 протиповітряних систем «Стінгер», понад 6500 протитанкових систем «Джавелін», більше 20 000 інших систем проти броньованої техніки, понад 700 дронів Switchblade, 121 дрон Phoenix, 108 гаубиць 155-мм та боєприпаси, 90 тактичних бойових машин для перевезення гаубиць, 15 тактичних машин порятунку, 20 гелікоптерів Мі-17, сотні броньованих колісних високомобільних машин, 200 броньованих машин піхоти М113, більше 7000 рушниць і боєприпаси до них, 75 000 наборів захисту та шоломи, системи лазерного наведення ракет, БПЛА Puma, безпілотні човни для захисту узбережжя, радари, вибухівку, системи зв’язку та прилади нічного бачення, захисне обладнання і екіпірування, медичні поставки та системи глушіння сигналів тощо, повідомляє «Голос Америки».

1 червня про нову військову допомогу Україні оголосили й у Німеччині. Зокрема, федеральний канцлер Олаф Шольц під час виступу в Бундестазі пообіцяв передати Україні сучасні засоби протиповітряної оборони IRIS-T, які зможуть «захистити ціле велике місто від російських повітряних атак».

Про намір Великої Британії відправити до України реактивні системи залпового вогню повідомив міністр оборони Бен Воллес. Британія надішле пускові установки M270, здатні вражати цілі на відстані до 80 кілометрів, пропонуючи «значне підвищення спроможності українських сил», інформує CNN. Цей крок узгоджено зі Сполученими Штатами. «Велика Британія підтримує Україну і взяла на себе провідну роль у забезпеченні її героїчних військ життєво важливою зброєю, необхідною для захисту своєї країни», — сказав Воллес. «З огляду на те, як змінюється тактика росії, має змінюватися і наша підтримка України. Ці високо-здатні реактивні системи залпового вогню дозволять нашим українським друзям краще захистити себе від жорстокого використання росією далекої артилерії, яку сили путіна використовували без розбору, щоб зруйнувати міста», — цитує агентство міністра.

А міністр оборони Словаччини Ярослав Надь у середу повідомив, що Україна та Словаччина підписали контракт на постачання восьми самохідних гаубиць Zuzana 2. «Раді підтвердити, що контракт на гаубиці Zuzana 2 для України підписано — вісім штук буде доставлено в Україну», — йдеться у дописі міністра в Твіттері.

Тим часом польське видання Dzennik у перший день літа поінформувало, що Польща продасть Україні ще три ескадрони 155-міліметрових самохідних артилерійських установок Krab. «Контракт на постачання САУ вартістю 3 млрд злотих (700 млн доларів) став найбільшим експортним військовим замовленням у Польщі за останні 20 років», — уточнило видання.