Про причини та своєчасність такого рішучого кроку розповіли учасники монетарного пресбрифінгу Національного банку.

Наводимо відповіді на головні питання.

Чому Національний банк підвищив вставку саме до 25%?

«Коли ми обговорювали рівень процентної ставки, було кілька аргументів, чому підвищення має бути одномоментним і суттєвим. По-перше, ми хотіли встановити ставку, яка в реальному вимірі буде додатною, тобто перевищуватиме очікуваний рівень інфляції.

Другий аргумент – ми обирали той рівень, який міг би зробити гривневі інструменти привабливішими порівняно із вкладами в іноземну валюту, у тому числі в готівковий долар чи євро», – розповів заступник Голови НБУ Сергій Ніколайчук.

Як зміна облікової ставки вплине на фінансовий сектор та економіку?

Таке суттєве підвищення облікової ставки спонукатиме зростання дохідності за гривневими ОВДП та ставок за депозитами. Отже, з’явиться реальна альтернатива конвертації гривневих заощаджень у валюту.

За оцінками НБУ, таке підвищення привабливості гривневих заощаджень дасть змогу, зокрема, суттєво знизити тиск на валютному ринку та на міжнародні резерви України.

«Щодо перенесення цих змін на економічні процеси, то ми зараз перебуваємо в таких умовах, за яких вплив зміни облікової ставки на бізнес-цикли та інвестиції є достатньо слабким. Основний внесок від сьогоднішнього рішення для економіки полягатиме в забезпеченні макрофінансової стабільності», – зазначив Сергій Ніколайчук.

Чому зростання вартості за гривневими ОВДП є необхідним кроком у нинішніх умовах?

Ставки за гривневими ОВДП мають бути достатніми для того, щоб генерувати інтерес до них із боку ринкових гравців – населення, бізнесу та банків. Для цього ставки за цими цінними паперами мають перевищувати очікуваний рівень інфляції в Україні, щоб вкладники мали змогу захищати заощадження від зростання цін.

Це дасть стимул для збільшення ринкових запозичень до державного бюджету та, як наслідок, знизить обсяг фінансування бюджету з боку Національного банку.

Станом на 2 червня Національний банк України викупив військових ОВДП на суму 120 млрд грн. Збільшення фінансування бюджету з боку НБУ формує ризики зростання інфляції та посилення тиску на валютному рику. Зараз вони здебільшого перекриваються за рахунок утримання фіксованого офіційного курсу гривні до долара США, але в перспективі ці ризики зростатимуть. Саме тому дуже важливо шукати альтернативні шляхи фінансування бюджету.

«Основними джерелами фінансування дефіциту бюджету, крім фінансової міжнародної допомоги, мають стати ринкові запозичення. Ми сподіваємося, що після нашого підвищення облікової ставки Міністерство фінансів підвищить ставки за ОВДП і це дасть змогу збільшити ці ринкові запозичення», – підкреслив Голова НБУ Кирило Шевченко.

Чи відбудеться услід за "розмороженням" рішень з облікової ставки повернення НБУ до плаваючого курсоутворення?

«Ми неодноразово наголошували, що ми повернемося до режиму плаваючого курсу, якого ми притримувалися до війни. Але зараз час для цього ще не настав. Щоб перехід для ринку був м’яким та не супроводжувався шоками чи надмірними курсовими коливаннями, необхідні певні макроекономічні передумови. Перш за все, це активніша робота фінансового ринку та стабілізація валютних надходжень», – зазначив заступник Голови Юрій Гелетій.

Сьогоднішнє підвищення облікової ставки спрямоване, у тому числі, на підтримання курсової стабільності, що за нинішніх обставин залишається важливою передумовою забезпечення цінової та фінансової стабільності.

«Голос України».