Відповідне рішення надруковане сьогодні, 3 червня, в Офіційному віснику Європейського Союзу / Official Journal of the European Union.

Положення, ухвалені Європейським парламентом та Радою ЄС, починають працювати вже наступного дня після публікації та передбачають тимчасове зупинення ввізних мит на промислові товари, аграрну продукцію, а також тарифних квот строком на рік та не стягнення антидемпінгових мит на імпорт з України.

«Більшість обмежень і квот, що діяли в межах угоди про Асоціацію зони вільної торгівлі, стосувалися передусім сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, — прокоментував це рішення перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький. — Раніше квота використання по меду вичерпувалася за два тижні, по м’ясу птиці, томатній пасті, яблучному соку, зернових та олійних – за декілька місяців. За молочною продукцією квота була набагато менша, ніж наші виробничі можливості. Тому тимчасове зупинення мита – це дуже істотний сигнал для активного нарощування експорту насамперед продукції з доданою вартістю, що зробить нашу продукцію більш конкурентоспроможною, адже деякі мита збільшували ціну продукції на 50% або навіть удвічі… Тож ми очікуємо на зростання експорту вітчизняної агропродукції до ЄС».

«Надання Україні підтримки, необхідної для самозахисту, — зазначала під час обговорення питання у Європейському парламенті постійний доповідач по Україні Сандра Калнієте, — не обмежується полем бою, воно також включає забезпечення того, щоб українська економіка залишалася стійкою і конкурентоспроможною. Сьогодні, запроваджуючи ці безпрецедентні заходи щодо лібералізації торгівлі, ми маємо показати, що наша підтримка України є абсолютною, непохитною та незворотною».