Так міркували аграрії Херсонщини, котрі навіть після рашистської окупації не припинили польові роботи. Сподівалися, що у загарбників вистачить здорового глузду принаймні не заважати — адже як не буде врожаю, то й їсти наступного року не буде чого.

Аграріїв у спокої окупанти не залишають

Проте сподівання, що озброєні зайди матимуть хоч якусь повагу до селянської праці, не виправдалися у директора одного з найпотужніших та найуспішніших сільськогосподарських підприємств краю — державного підприємства «Дослідне господарство «Асканійське» у селі Тавричанка Каховського району Віктора Найдьонова.

Коли в сусідньому місті Нова Каховка росіяни створили свою військову комендатуру, Віктора Найдьонова викликали туди на розмову про «співробітництво». Та згоди виконувати забаганки окупантів представник славетної хліборобської династії, син Героя України Віри Найдьонової не дав. За що й поплатився: почалися погрози не тільки йому, а й членам родини. Тож іншого виходу не стало: довелося кидати все й виїжджати на Дніпропетровщину.

«Наразі окуповану територію вже залишили до третини працівників нашого господарства», — повідомив власкору «Голосу України» Віктор Григорович.

Фейковий директор — ніхто, звати ніяк

Значення «Асканійського» для світової аграрної науки важко переоцінити. Адже господарство є стратегічним дослідним полігоном національного значення для впровадження найсучасніших вітчизняних та зарубіжних ноу-хау. Тут в умовах посушливого півдня відпрацьовують технології селекції для понад трьохсот сортів та продуктивних гібридів озимої пшениці, жита, ячменю, кукурудзи, ріпаку, соняшнику та інших культур. Працює й відомий племінний завод для розведення унікальної південної м’ясної породи великої рогатої худоби, отриманої за рахунок схрещування із зебу, що дуже добре переносять спекотний клімат. Аби дати раду такому складному господарству, потрібен багатий практичний досвід і ґрунтовні знання. Недарма ж директор господарства має ступінь кандидата сільськогосподарських наук. Та й більшість членів трудового колективу задіяні у різноманітних наукових проектах.

Тож коли ці фахівці з золотого кадрового фонду евакуювалися, російські окупанти нарешті допетрали, що виробничий потенціал підприємства можуть втратити. Й заходилися гарячково шукати їм заміну. Та особливими успіхами похвалитися не можуть. Скажімо, маріонетковим «директором» ДП ДГ «Асканійське» призначили такого собі Станіслава Шеремета, котрий до того працював менеджером у приватній компанії, яка торгує імпортними хімікатами. Він хоч і має вищу агрономічну освіту, але як науковець та хлібороб — ніхто, й звати ніяк. Це підтверджує, зокрема, і сам Віктор Найдьонов.

Погром аграрної науки

Власне, «зусиллями» окупантів аграрній науці на Херсонщині протягом всього лише трьох місяців завдано величезних втрат — її розвиток може відкотитися на десятиліття назад. Адже постраждало не тільки ДП ДГ «Асканійське». Розгромлено Інститут зрошуваного землеробства НААН України під Херсоном — запаси пального розікрали росіяни під час бойових дій. Елітне насіння або розмародерене, або знищене, на дослідних майданчиках нічого не сіють.

Облаштовується на базі фахового коледжу у Кропивницькому й Херсонський державний аграрно-економічний університет. Більшість його викладачів та студентів виїхали, а хто не евакуювався, той дуже пошкодував. Так, нещодавно окупанти влаштували у навчальному корпусі ХДАЕУ брутальний обшук. І викрали декана аграрного факультету Івана Мринського. Мабуть, його також «переконують» у необхідності «плідного співробітництва» з рашистами десь на підвалі чи в заґратованій камері. Адже нічого іншого, окрім тортур та залякувань, «асвабадітєлі» запропонувати херсонцям не спроможні.

Вибір між виживанням та зрадою

Втім, дехто з аграріїв Таврії таки намагається знайти якісь компроміси з окупантами, виправдовуючись необхідністю підтримувати господарство «на плаву», забезпечуючи виживання землякам. Під тиском окупантів власники деяких агрофірм та фермерських господарств перереєстровуються в Криму, й переганяють туди продукцію. Аргумент той самий: виживати треба. Але постачання ворогові будь-яких ресурсів також є колабораціонізмом. І за нього рано чи пізно доведеться відповідати як за державну зраду.

Херсонська область.