8 червня 2022 року на своєму засіданні Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Український культурний фонд» (реєстр. №7417). До обговорення питання були запрошені заступниця Міністра культури та інформаційної політики Лариса Петасюк, виконавчий директор Українського культурного фонду Владислав Берковський та в.о. директора Департаменту видатків бюджету гуманітарної сфери Міністерства фінансів України Олександр Оверчук.

У зв’язку із запровадженням воєнного стану Українському культурному фонду у 2022 році скоротили видатки на 90%.

Розроблення проекту Закону, згідно із пояснювальною запискою, обумовлено необхідністю забезпечити стабільну роботу Українського культурного фонду, не допустити звільнення працівників та повну зупинку діяльності Фонду, який відіграє важливу роль в розвитку культури та креативних індустрій в Україні.

«На сьогодні, якщо ця норма не буде прийнята, УКФ повинен буде скоротити значну частину свого персоналу, тому ми просимо на період з 24 лютого 2022 року до кінця року зупинити цю норму про 16 відсотків», - зазначила Лариса Петасюк. Йдеться про норму абзацу третього частини першої статті 14 щодо здійснення фінансування поточної діяльності та матеріально-технічне забезпечення Українського культурного фонду, діяльності експертних рад Фонду в обсязі, що не перевищує 16 відсотків річних надходжень Українського культурного фонду з усіх джерел.

Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти законопроєкт за основу та в цілому в редакції Комітету.

«Хочу підкреслили, що зараз усі члени нашого Комітету та керівництво Міністерства роблять усе можливе, аби знайти у наших партнерів в Європі кошти, які дозволять знову розпочати грантові програми. Тут я погоджуюся із Владиславом Берковським: зараз необхідно зберегти інституцію, фахівців, не втратити кадровий потенціал, а гроші, я переконаний, спільними зусиллями знайдемо», - додав голова Комітету Микита Потураєв.

Також Комітет відреагував на підписання президентом російської федерації Указу про набуття у спрощеному порядку російського громадянства дітьми-сиротами з України. «Від імені Комітету ми звернулися до Міністерства закордонних справ України, Міністерства юстиції України із проханням висловити позицію міністерств у контексті цієї ситуації. Крім того, доопрацьовується проект Постанови про Звернення до Комітету ООН з прав людини, членів Комітету ООН з прав дитини, Міжнародного суду ООН в Гаазі та Верховного комісара ООН у справах біженців. Прошу колег підтримати цю постанову на найближчих засіданнях», - поінформувала голова підкомітету у справах сім’ї та дітей Тетяна Скрипка.

Інформаційне управління