Погода попри війну сприятлива для вирощування традиційних для півдня країни культур. Достатньо і сонця, і травневих дощів. Добре себе почувають томати ранніх низькорослих сортів «Саймон» та «Перугіно». Очікують на гарні врожаї в підприємстві «Оберіг-Агро».

Майже два роки тому колишні бійці АТО/ООС створили в Миколаївській області сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Оберіг-Агро». Люди, які боронили зі зброєю в руках незалежність та українську землю на сході країни, почали працювати на ній. Минулого року за підтримки міжнародних інвесторів збудували чотири теплиці для вирощування овочів. Тоді ж зібрали перший непоганий врожай редису. Згодом порадували огірки та помідори.

У бізнес-ідеї, плани на майбутнє вдерлася широкомасштабна війна. Тож хлопці знову «перевзулися». В номері від 27 квітня 2021 року «Голос України» писав: «Змінили автомати на томати», де йшлося про те, що колишні захисники взялися за вирощування овочів. Тепер знову взялися за автомати. Виявилося, що «колишніх» захисників не буває. А дівчата, жінки цих відважних, працьовитих патріотичних чоловіків продовжують справу, будучи надійним тилом.

У цьомуроці успіх із вирощування та продажу редису «оберігівці» підтвердили. З теплиць, які були збудовані за кошти міжнародних спонсорів, цього року продали понад 1,2 тонн редису. «На ринки не їздили, продукцію не пропонували, – каже Антоніна Ковальчик, яка безпосередньо займається вирощуванням овочів в теплицях. –До нас всі приїжджали і скупляли оптом». Бо знають: «Оберіг-Агро» – то якість.

Сільськогосподарський кооператив, як і планував, вирощує в теплицях огірки та томати. Має чотири теплиці, кожна площею по 0,03 гектари. Вже вирішено питання із водозабезпеченням, бо були проблеми. Здійснюють крапельний полив. Дівчата, які тут працюють, опікуються майбутніми врожаями. Антоніна Ковальчик, жінка бійця, каже, що не кине свої теплиці хоч би що: «Звісно, була і є можливість виїхати у безпечне місце, чоловік наполягав. Але я свою рідну землю та рідні помідорки не кину. Ще приготую святковий на честь перемоги салат».

Нині попри російську агресію та постійну небезпеку кооператив працює. Розчистили чималу територію від сміття, вивільнили додаткові площі, посадили картоплю. Експериментують. Як каже Антоніна: «На свій страх та ризик. Що з цього вийде, не знаю». Втім, із насіння «Саймон» та «Перугіно» дозрівають якісні томати. Дуже скоро зачервоніють. І прогнози на врожайність найкращі.

Тож на шляху до нашої перемоги томати точно переможуть!

Фото надано автором.