Чи використано на повну теперішній експортний потенціал; як вплине на експорт тимчасове зупинення на рік усіх імпортних мит на українські товари, які ввозяться до Євросоюзу; а також яка ситуація з фінансовою підтримкою аграріїв - про це в ефірі національного марафону UAразом розповів перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький.

Так, у березні було експортовано приблизно 350 тис. тонн, у квітні - втричі більше, майже мільйон тонн, а в травні маємо показник понад 1 млн 700 тис. тонн, передає прес-служба Мінагрополітики.

"Це ще не такі обсяги, які йшли через морські порти, - зазначає Тарас Висоцький, - але це істотне постійне зростання. Найбільше безпосередньо експортується через Польщу, потім Румунію, решта - через інші країни Євроcоюзу".

За словами Тараса Висоцького, величезну підтримку в цьому питанні Україні надає Польща, адже саме з нею ми маємо найбільше переходів - і залізничних, і автомобільних. Тому Польща постійно збільшує кількість компетентних працівників митних органів, а режим роботи переводиться у формат 24 години 7 днів на тиждень, що дає змогу значно прогресувати.

"Ми й надалі продовжуватимемо працювати в цьому напрямі, оскільки вважаємо, що використано ще не повний потенціал цих альтернативних шляхів", - наголосив перший заступник міністра.

На його переконання, нині у ЄС збільшиться і обсяг експорту продукції з доданою вартістю. Адже якщо зернові й олійні раніше вивозилися без обмежень, то на цілу низку продукції квоти вичерпувалися за декілька місяців - обмеження стосувалися насамперед продукції з доданою вартістю.

"Наприклад, на мед квота завжди закінчувалася в січні, - нагадав Тарас Висоцький. - Були квоти на молочну продукцію, на томатну пасту, на яблучний концентрат, на м'ясо птиці, на крупи. Тепер за цими всіма продуктами обмежень не буде - ми очікуємо на значне зростання".

Підготувала Галина КВІТКА.