Зруйнований міст.

«Ця школа, те, що ми бачимо тут, — це вочевидь є варварством, злочином, який вчинила російська армія в Україні», — сказав перший віце-спікер парламенту Естонії Ханно Певкур і запевнив, що Естонія докладе максимум зусиль для відбудови міста. Уряд його країни ухвалив таке рішення.

Нині сумнівів щодо того, чи візьметься Естонія за відбудову Житомирщини, немає. Візит першого віце-спікера парламенту це остаточно довів. Напередодні свої наміри підтвердила й очільниця МЗС Естонії Єва-Марія Лійметс, яка теж прибула в Україну на переговори. Загалом область уже кілька разів відвідували посли і чиновники дружньої країни.

«Естонія — одна із перших країн, яка відгукнулася на заклик про допомогу у відбудові України. І не просто відгукнулася, а конкретно назвала область. Це наша Житомирська область, яку Естонія сьогодні береться відбудовувати», — повідомив народний депутат України Арсеній Пушкаренко.

Народний обранець розповів, що місцевій громаді вкрай необхідні будівельні матеріали — скло, шифер, дошки. І додав, що сьогодні комунальники прибирають територію, ремонтують дахи, латають вирви на дорогах. Допомагають їм волонтери.

На жаль, майже сотня будинків не придатна для проживання.

Загалом російські окупанти пошкодили в Малині приблизно 150 житлових будинків, приміщення школи, зруйнували міст, понівечили осколками церкву.

Церква ПокровиПресвятої Богородиці зазнала пошкоджень від російських ракет.

«Те, що ми всі разом сьогодні тут: і естонська столиця, посольство, депутати Верховної Ради, місцевий уряд — це є хорошим знаком, що ми активно працюємо для початку процесу відбудови», — додав Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Каймо Кууск.

Власне, активні візити в область потрібні насамперед для того, щоб, не гаючи часу після закінчення війни, розпочати відновлення Житомирщини. Нині головне завдання – розрахувати, скільки потрібно коштів на розбудову пошкодженої та знищеної інфраструктури, а також на яких питаннях в технічній та юридичній площині треба зосередитись.

Як от, наприклад, зруйнований міст у Малині. Раніше його мали реконструювати, нині все потрібно робити з нуля.
«Зараз говорити про якийсь конкретний бюджет рано. Основне, в чому Естонія може запевнити українців, що вона підтримуватиме Україну», — сказав перший віце-спікер парламенту Естонії Ханно Певкур.

В естонському уряді нині на розгляді 15 об’єктів, які необхідно відбудувати, а це сотні мільйонів євро. Тому, щоб зробити це ефективніше, інші країни теж планують залучити до співпраці, адже на Житомирщині місцями досить істотні руйнування.

Віримо, що вже скоро на Соборній площі Малина замість обстріляних стягів замайорять нові полотнища Європи та України.

На знімку: народні депутати Тетяна Грищенко, Арсеній Пушкаренко, перший віце-спікер парламенту Естонії Ханно Певкур, голова Коростенської районної військової адміністрації Юрій Тарасюк.

Фото автора.