Від постачання Україні зброї залежить швидкість деокупації територій нашої держави, і будь-які зволікання в цьому питанні загрожують стагнацією на фронті. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський під час онлайн-прес-конференції для представників ЗМІ Данії.

«Я вдячний, що надходить (озброєння. – Ред.). Але воно має надходити швидше, якщо ми всі живемо однією метою – щоб був мир, щоб не було війни у Європі і щоб ця війна Російської Федерації не пішла в інші країни, в країни Євросоюзу та країни НАТО. А що в неї такі мрії й думки є, я в цьому впевнений», – сказав Глава держави.

Володимир Зеленський наголосив, що від міцності та стійкості України залежать подальші плани країни-агресора щодо інших держав.

«Впевнений, якщо Україна не буде міцною, вони підуть далі. Київ – це не фініш у їхньому марафоні. Це для них початок. Ми показали свою міцність, і зараз дуже важливо, щоб цю міцність разом з нами показували наші західні партнери», – зазначив Президент України. 

За словами Глави держави, у разі затягування постачання зброї війна в Україні набуде стагнаційного характеру.

«Всі стоятимуть на місці. Буде просування тієї чи іншої сторони на один-п'ять кілометрів вперед, а потім – на один-п'ять кілометрів назад. Якщо буде більше зброї, яка є в нашому запиті до наших партнерів, то ми почнемо просуватися вперед», – зазначив Глава держави.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України

Росія не захищає російськомовних, а нав'язує свої наративи військовим шляхом, порушуючи всі закони та міжнародне право – Володимир Зеленський

Росія заявляє, буцімто захищає права російськомовних людей на території України, але в більшості міст, які зруйнувала армія РФ, проживали саме російськомовні мешканці, і зараз багато з них принципово переходять на українську. Про це сказав Президент України Володимир Зеленський під час онлайн-прес-конференції для представників ЗМІ Данії.

«Російська Федерація впродовж восьми років заходить на ту чи іншу нашу територію військовим шляхом, під дулами автоматів проводить якісь умовні референдуми абсолютно поза законом, поза міжнародним правом. Вам не здається, що це дуже дивно?» – зауважив Глава держави.

«А якщо Російська Федерація прийде до вас і скаже: нам здається, що тут хтось ображає двох-трьох людей, які спілкувалися російською мовою, якось не так їх обслуговують у ресторанах або щось не те їм сказали в магазині. Нам байдуже, скажуть російські військові, що ці питання вирішуються в суді або в діалозі – цивілізовано, як у будь-якому суспільстві. Давайте проведемо референдум, скажуть вони. І вони будуть на танках, убиватимуть дітей… Такий формат цивілізованого референдуму? Це виглядає просто як нацизм», – додав Президент.

Він зробив акцент на тому, що російські військові на території України ґвалтують жінок, викрадають дітей, примусово депортують українських громадян до Росії, позбавляючи їх усіх документів і прав.

«Вони придумали собі наратив, нібито вони захищають російськомовних людей, та більшість міст, які вони повністю зруйнували, де немає ні будівель, ні людей, – у більшості цих міст були російськомовні люди. І вони зараз переходять на українську через те, що вони шоковані, як російська армія могла так вчинити з ними», – зазначив Володимир Зеленський.

Глава держави наголосив, що на сьогодні Президент РФ одноосібно вирішує, зупиниться російська армія чи ні. Тому він готовий до перемовин з Володимиром Путіним.

«Якщо Росія хоче закінчити війну – тому що вони в медіа саме так говорять, – вони повинні сісти за стіл перемовин. Стіл перемовин про Україну без України неможливий. Тому ці переговори повинні бути прямі. Можемо говорити з посередниками, можемо говорити без посередників – мені байдуже. Якщо Російська Федерація готова закінчити війну, а значить, вийти з наших територій, – у будь-який момент до такого формату я особисто готовий», – сказав Володимир Зеленський і додав, що потрібно використовувати всі можливості, щоб закінчити війну, хоч би як було складно.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України

Україна переможе, якщо Європа та світ і надалі будуть об’єднаними – Президент

Від об’єднаності Європи та світу залежить міць України й здатність протистояти російській армії, яка за величиною є другою у світі. Про це сказав Президент Володимир Зеленський під час онлайн-прес-конференції для представників ЗМІ Данії.

«Для мене важливо, щоб ми залишилися українцями – не тільки в душі, а й на своїй землі», – зазначив він. 

Президент наголосив на важливості відновлення територіальної цілісності. 

За його словами, підсумком війни має стати повага до українського народу, землі та суверенітету України. 

«Розумію, що не все одразу. Розумію, що це великий виклик – проти нас воює РФ, армія якої, як то кажуть, друга за потужністю у світі», – сказав Володимир Зеленський.

Глава держави зауважив, що Україна має бути готовою до будь-якого безпекового виклику, тому повинна будувати свою систему оборони так, щоб завжди мати змогу відповісти на ймовірне вторгнення Росії.

«У будь-якому разі об’єднана Європа та об’єднаний світ – єдина можливість міцної армії на території нашої держави, міцної української армії», – додав він.

Президент відзначив зусилля світових лідерів щодо підтримки українського війська та економіки, а також санкційного тиску на державу-агресора.

«Були конкретні кроки для посилення нашої армії зброєю. Потім були кроки щодо посилення нашої економіки, фінансова підтримка. А потім були кроки щодо послаблення економіки РФ. Це санкційна політика проти РФ. Саме в цих трьох напрямах потрібне об’єднання світу та Європи. Воно дається нелегко, але від цього залежить наша міць. Звільнення наших територій від російських окупантів дуже сильно залежить від цього об’єднання… Якщо всі продовжать бути зміцненими та об’єднаними, ми точно переможемо в цій війні», – заявив Володимир Зеленський.

Президент України зауважив, що багато залежить від особистої позиції лідерів європейських держав. У цьому контексті він подякував за допомогу з боку Данії, нагадавши, що Прем’єр-міністр Метте Фредеріксен відвідала нашу країну у квітні, під час повномасштабної війни.

Щодо надання Україні статусу кандидата в члени ЄС, то, на думку Глави держави, Данія, у якої є питання стосовно антикорупційної інфраструктури, має неповну інформацію про реальний стан справ у нашій країні.

«Такої розвинутої антикорупційної інфраструктури, яка працює під час війни й (працювала. – Ред.) до війни, як в Україні, думаю, немає в багатьох країнах ЄС», – сказав він. 

Зокрема, за словами Президента, у нашій державі продовжують роботу НАБУ, НАЗК і ВАКС попри спробу заблокувати повноваження деяких із них через рішення Конституційного Суду. 

Глава держави зробив акцент на тому, що було багато зроблено в частині реформування правоохоронної та судової систем в Україні. Зокрема, проголосовані й запрацювали два основні закони щодо судової реформи, які не вдавалося ухвалити протягом 30 років незалежності. 

«Але все, що ми робили стосовно антикорупційної структури, в судовій реформі, не пов’язано зі вступом в ЄС, а це для себе, для України. Ми хочемо, щоб Україна була швидкою, сучасною, без будь-якої бюрократії», – наголосив він. 

Володимир Зеленський також нагадав, що завдяки Міністерству цифрової трансформації багато державних послуг для громадян України стали доступними через мережу Інтернет. Таким чином було зменшено бюрократію й корупцію. І навіть під час повномасштабної війни портал державних послуг «Дія» ефективно функціонує та розширює перелік сервісів, які українці можуть отримати онлайн. 

«Вважаю, що оскільки Україна бореться й захищає спільні з Європейським Союзом цінності, то вона повинна бути як мінімум кандидатом в члени ЄС. Україна давно заслужила бути членом ЄС, але є деякий порядок дій», – наголосив Президент.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України