Так зерно ячменю "досягло молочної та воскової стиглості майже на місяць раніше середніх багаторічних дат", інформує Укргідрометцентр. Відповідно на півдні краю - в Ізмаїльському районі, як уже повідомляв "Голос України", триває збирання цієї культури. Пшениця в умовах спеки без достатньої кількості опадів також на 10-15 днів випереджає звичний графік дозрівання. Тому на рекордні намолоти колосових, принаймні на більшості ланів Ізмаїльського, Болградського, Білгород-Дністровського районів, нинішнього сезону сподіватися не варто.

Утім, у масштабах країни, за словами начальниці відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяни Адаменко, прогнози для хліборобів цьогоріч загалом сприятливі. Посуха різного ступеня жорсткості - від слабкої до висихання метрового шару ґрунту - не виявиться критичною для озимих та ранніх ярих культур, адже врожай практично сформований. Водночас досить високі температури створюють сприятливіші умови для вегетації кукурудзи та соняшнику, які потерпали від прохолодної погоди минулих місяців.

Невирішеним залишається питання, де і як зберігати майбутній урожай, адже через блокування українських портів на вітчизняних елеваторах осіли значні обсяги нереалізованого зерна. Можливість надання тимчасових сховищ на своїх територіях обіцяють розглянути уряди країн Євросоюзу. Таку стратегію підтримують і Сполучені Штати.

"Ми тісно взаємодіємо з нашими європейськими партнерами, щоб вивезти 20 мільйонів тонн зерна, що застрягли в Україні, на світовий ринок для зменшення глобальних цін на продовольство", - заявив Джо Байден, передає "Європейська правда". Зерно не можна експортувати Чорним морем, оскільки воно "буде підірване у воді", наголосив президент США. "Тож працюємо над планом, щоб вивезти його через інші країни залізницею. Але Україна має таку само систему залізничних доріг, як і росія, де ширина колії відмінна від європейських, тому будуватимемо тимчасові елеватори на кордоні України, зокрема з Польщею...", - додав Джо Байден. Водночас президент США визнав, що цей план "вимагатиме часу на реалізацію".

Варто додати, що за 12 днів червня українські трейдери задекларували майже 692 тисячі тонн зернових та олійних на експорт, що на 243 тисячі більше, ніж за такий само період травня.

Підготувала Галина КВІТКА.

Фото з сайту proagro.com.ua.