Про це інформує Комітет Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКП на власній сторінці у соціальній мережі.

Міністерство енергетики Ізраїлю повідомило, що це перша рамкова угода, підписана з ЄС, яка зробить можливим значний експорт ізраїльського газу до Європи.

Реалізація угоди передбачає постачання до Європи природного газу з Ізраїлю, Єгипту та інших країн регіону. Паливо проходитиме обробку на підприємствах з виробництва зрідженого газу в Єгипті, а потім доставлятиметься до країн ЄС.

Угодою також передбачається, що ЄС заохочуватиме європейські компанії брати участь у тендерах на геологорозвідку в Ізраїлі та Єгипті.

"Сьогодні Єгипет та Ізраїль беруть на себе зобов'язання ділитися нашим природним газом з Європою та допомагати в подоланні енергетичної кризи", - заявила міністр енергетики Ізраїлю Карін Ельхаррар після підписання меморандуму про взаєморозуміння в Каїрі.

Частина ізраїльського газу вже постачається трубопроводом на заводи з виробництва зрідженого газу, які розташовані на середземноморському узбережжі Єгипту, звідки він реекспортується у вигляді ЗПГ (LNG).

Очікується, що протягом наступних кількох років Ізраїль подвоїть видобуток газу приблизно до 40 млрд кубометрів на рік завдяки розширенню та запуску нових родовищ.

Єгипет зі свого боку експортував 8,9 млрд кубометрів ЗПГ минулого року і 4,7 млрд кубометрів за перші п'ять місяців 2022-го.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, у 2021 році ЄС імпортував з росії 155 млрд кубометрів газу, що становить майже 45% всього імпорту блакитного палива ЄС і приблизно 40% його загального споживання.