Про це нагадує Український інститут національної пам’яті. Цю дату запровадила Рада Безпеки ООН у 2008 році, щоб вшанувати жертв сексуального насилля під час збройних конфліктів, а також засудити використання сексуального насилля як тактику ведення бойових дій. 

В інституті нагадують, що формою сексуального насилля є: зґвалтування, сексуальне рабство, примусова проституція, примусова вагітність, примусові аборти, примусова стерилізація, примусові шлюби, торгівля людьми в умовах конфлікту з метою сексуальних насильства або експлуатації,  будь-які інші зіставні за ступенем тяжкості форми сексуального насильства щодо жінок, чоловіків, дітей, які мають прямий або непрямий стосунок до конфлікту.

У російсько-українській війні факти застосування сексуального насильства мали місце з 2014 року. Але після повномасштабного вторгнення рф війська агресора застосовують сексуальне насилля саме як метод ведення війни в небачених раніше масштабах – зокрема для залякування, помсти чи «покарання» цивільного населення на окупованих територіях. Сексуальне насилля застосовується до жінок, чоловіків та дітей.

З найбільш кричущих серед зафіксованих злочинів – зґвалтування немовлят свічкою або чайною ложкою; групове зґвалтування хлопчиків-близнюків дворічного віку, внаслідок якого діти померли; зґвалтування дітей на очах у батьків та навпаки. Зафіксовані вагітності неповнолітніх, яких зґвалтували російські військові. Зафіксовані факти, коли російські окупанти прямо заявляли, що ґвалтують жінок задля того, щоб завдати їм психологічної травми, яка викличе небажання жити статевим життям у майбутньому та народжувати дітей. Наявні акти зґвалтування чоловіків, а також людей пенсійного віку. Зафіксовані факти, коли російські військові схиляли до примусового сексу жінок, погрожуючи смертельною розправою над ними чи їхніми близькими.

Нещодавно Рада безпеки ООН провела засідання, на якому розглядалися факти сексуального насилля окупантів на території України. Усі ці злочини фіксуються й у майбутньому стануть частиною звинувачувального процесу над злочинцям.

Колаж: РБК-Україна