Олена Кондратюк представляє Україну та очолює делегацію Верховної Ради України: «Маємо можливість заручитися додатковою підтримкою всіх 12 країн для отримання позитивного для України рішення щодо кандидатства на вступ до ЄС». 

«Заходи саміту відбуваються напередодні історичного засідання Ради ЄС, де буде вирішена доля кандидатства на вступ до Євросоюзу для України», — наголосила Заступниця Голови Парламенту України. 

Віцеспікерка зауважила, що Тримор’я — важлива геополітична, економічна та інфраструктурна ініціатива, що об’єднує 12 країн Євросоюзу, розташованих поблизу Балтійського, Чорного й Адріатичного морів.

Ініціатива була започаткована у 2015 році на зустрічі тодішніх Президентів Польщі Анджея Дуди та Хорватії Колінди Грабар-Китарович.

Сьогодні до неї входять: Австрія, Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Хорватія та Чехія.

Порядок денний цьогорічного саміту Тримор’я: економічне зростання регіону, геополітична і безпекова ситуація, інвестиційна привабливість, енергетична безпека, діджиталізація та кібербезпека.

«Саміт також сфокусується на тому, як Ініціатива трьох морів може допомогти Україні протистояти російській агресії та відбудувати свою інфраструктуру», — заявив, зі свого боку, Президент Латвії Егілс Левітс, який є господарем сьомого саміту.

«Україна прагне стати повноправним членом Ініціативи трьох морів. Це суттєво посилить економічний розвиток, безпекову та інфраструктурну співпрацю у поясі Північ-Південь Європи», — акцентувала Олена Кондратюк.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України