«На саміті Ініціативи трьох морів у Ризі почула багато слів про те, що Україну варто розглядати як партнерку країн учасників Тримор‘я. Ми почули добрий сигнал про готовність розглянути Україну як невід’ємну учасницю Ініціативи», — повідомила Заступниця Голови Верховної Ради України.

Олена Кондратюк додала, що під час виступу на бізнес-форумі саміту звернулася, щоби всі говорили про Україну як частину Європи, в якій, на превеликий жаль, триває наймасштабніша війна із часів Другої світової.

«російський агресор щодня завдає ударів по українській цивільній та промисловій інфраструктурі. Маємо серед пошкоджених, зруйнованих або захоплених об’єктів: 621 дитячий садочок, 1123 заклади освіти, 643 медзаклади, 228 заводів та підприємств, 295 мостів і переходів, 12 військових аеродромів та 11 цивільних аеропортів», — акцентувала Віцеспікерка українського Парламенту.

До того ж, Олена Кондратюк зазначила, що понад 40 мільйонів квадратних метрів житла пошкоджено або зруйновано: «Окремі українські міста фактично зруйновані більш як на 80%. Загальні матеріальні збитки оцінюються у межах 500-600 мільярдів доларів. І ця сума зростає щодня».

«Це не лише наші збитки, це не просто російсько-українська війна. Адже наслідки російського вторгнення в Україну сьогодні відчуваються у кожній країні ЄС, особливо в країнах Тримор’я. Ця війна прямо загрожує глобальній і європейській продовольчій та енергетичній безпеці», — зауважила Заступниця Голови Парламенту та додала, що це стосується, зокрема, підвищення цін, уповільнення темпів росту європейських економік, інфляції, соціальної напруги та зростання бідності: «Усе це уже впливає та впливатиме на політичну стабільність кожної країни Євросоюзу».

«Ми, на жаль, не знаємо, скільки триватиме агресія. Але ми добре знаємо, що нашою спільною відповідальністю є виграти цю війну та розпочати відбудову України!» — наголосила Віцеспікерка.

4-5 липня на Конференції з відновлення у Лугано Україна планує представити проект Плану відбудови. Олена Кондратюк висловила переконання, що відбудова України, реконструкція інфраструктури та зруйнованих об’єктів має стати головним сегментом Ініціативи трьох морів у широкому контексті розвитку проектів об‘єднання.

«Від імені Президента України, Парламенту та Уряду запросила всіх учасників та учасниць Бізнес-форуму й саміту Тримор’я взяти активну і небайдужу участь у відбудові України», — резюмувала Заступниця Голови Парламенту.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України