Він нагадав, що вже ухвалена рекомендація Європейської Комісії Європейській Раді прийняти позитивне рішення щодо надання Україні статусу кандидата в ЄС, та лунають позитивні сигнали від  керівників різних європейських країн про підтримку цього рішення.  

 «Ми очікуємо на це позитивне рішення. Довіряючи нам зараз статус кандидатства, треба чітко розуміти, що це не лише зобов’язання України, але й дуже великі зобов’язання з боку ЄС, який фактично простягає нам свою руку і каже: ми тепер будемо вас далі готувати до членства», — зауважив Перший віцеспікер українського Парламенту. 

За його словами, цей шлях не буде встелений законопроектами, які всіх влаштовуватимуть, адже шлях реформ ніколи не буває легким, завжди є питання та дискусії.

«Це серйозна розмова і серйозна робота. Але це робота, яка дозволить нам через деякий час бути в ЄС. Я думаю, що Україна цей прогрес здолає достатньо швидко, тому що у нас вже достатньо висока ступінь гармонізації з європейським законодавством, завдяки виконанню Угоди про асоціацію, безвізового режиму», — акцентував Олександр Корнієнко та додав, що український Парламент і далі продовжуватиме євроінтеграційний шлях, розпочатий попередніми скликаннями, а сьогодні можливий завдяки потужній дипломатії Президента Зеленського та «великому подвигу нашого народу, який зараз воює за ці цінності, воює та, на жаль, вмирає з європейським прапором».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

 

Олександр Корнієнко: Позиції Стамбульської конвенції щодо підвищеної уваги держави до домашнього насилля вже були імплементовані у законодавство

У понеділок, 20 червня Парламент ратифікував Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами. Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» (#UAразом) повідомив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко. Він також наголосив, що Україна підписала цей документ більше десяти років тому.

«Найближчим часом усі, хто боявся ухвалення Конвенції, побачать, що ці страхи не підкріплені аргументами та реальністю», — зазначив Олександр Корнієнко та зауважив, що Україна — одна з небагатьох країн, яка ратифікувала Конвенцію зі спеціальним застереженням, у якому йдеться, що жодна ідеологія не може бути нав?язана на рівні освіти або родини.

«Тепер постає завдання, відповідно до Конвенції, продовжувати гармонізувати законодавство, яке у нас, до речі, вже було непогане на момент ратифікації», — акцентував Перший заступник, додавши, що позиції Стамбульської конвенції щодо підвищеної уваги держави до домашнього насилля вже були імплементовані в законодавство України. 

До того ж, Перший віцеспікер розповів, що минулого літа особисто відвідав українські прихистки для жертв домашнього насильства, які створювалися на рівні громад завдяки децентралізації.

Насамкінець Олександр Корнієнко наголосив, що ухвалення Стамбульської конвенції наближає Україну до Європейського Союзу.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України