Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко у межах робочого візиту відкрив центр притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі Березівської сільської територіальної громади, що на Житомирщині. 

Насамперед Олександр Корнієнко наголосив, що важливо продовжувати жити й під час війни, якими б складними не були умови: «Важливо надавати соціальні послуги і дбати про людей, та приділяти увагу таким напрямам, як протидія домашньому насильству і допомога постраждалим від нього».

Як зазначив Перший заступник Голови Парламенту, війна росії проти України ще раз показала, що дотримання прав людини має надзвичайно важливе значення, так само як і захист інтересів людей та допомога тим, кому довелось пережити жахливі події.

Також Олександр Корнієнко повідомив, що цього тижня Верховна Рада України ухвалила історичне рішення – ратифікувала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильства щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами. 

«Насправді Україна давно втілює у життя норми Стамбульської конвенції щодо протидії насильству», — акцентував Олександр Корнієнко, додавши, що центр, який він сьогодні відкриває, входить до мережі спеціалізованих служб підтримки з 2021 року, тому є одним із конкретних прикладів цієї роботи. 

Ініціювала створення такої мережі закладів підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства, Перша леді України Олена Зеленська. Тож відтепер особи, які страждають від домашнього насильства, матимуть можливість отримати безкоштовний тимчасовий притулок. 

Постраждалі можуть перебувати у притулку впродовж трьох місяців. У разі потреби термін проживання може бути продовжено до шести місяців.

Зокрема, серед напрямів роботи та допомоги у притулку: психологічні, соціально-побутові, соціально-медичні, інформаційні та юридичні послуги.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України