Група українських депутатів високо оцінила реакцію Ірландії на війну в Україні та закликала уряд підтримати їх зусилля щодо приєднання до Європейського Союзу, а також взяти участь у відбудові України.

Це перше особисте звернення делегації депутатів українського парламенту до іншої палати з моменту початку вторгнення 24 лютого, а також перше особисте звернення українців у Парламенті Ірландії.

У ложі для публіки в цей час - були українці, які зараз знайшли прихисток в Ірландії. Зокрема, Спікер Сенату Марк Дейлі зробив подарунок дівчинці Анастасії (на знімку), родина якої переїхала в Ірландію, а батько дівчинки, як тисячі інших, - зараз служить у Збройних силах України.

Народна депутатка України Леся Василенко розпочала по-ірландськи з подяки Голові Сенату Марку Дейлі та народу Ірландії за підтримку України. За її словами, 20% (або 125 тисяч квадратних кілометрів країни) зараз окуповані російськими військами.

«Це майже вдвічі більше, ніж Ірландія. Ці тисячі кілометрів - це не просто порожні поля чи скелі. 125 тисяч кілометрів - це 3,5 тисячі міст, сіл, селищ, де мільйони українців змушені жити під російським прапором, а тисячі змушені вмирати за український прапор, за право бути українцем», - сказала вона.

Вона також повідомила, що 234 тисячі українських дітей були примусово вивезені з України та вивезені до Росії.

«Усе це не просто історії. Усе це є свідченням злочину, міжнародного злочину, злочину геноциду, який Росія вчиняє зараз в Україні проти українців», - зазначила Леся Василенко.

Народна депутатка України Альона Шкрум у своєму виступі сказала наступне: «О четвертій ранку 24 лютого 2022 року, коли почалась абсолютно дика й варварська агресія Путіна в Україні, я знаходилась у своїй квартирі в центрі Києва.

І те, що вразило і шокували мене тоді найбільше, - не те, що над моєю головою розривались снаряди і збивались російські ракети, а те, наскільки жахливо схожим був цей момент - на щось, що мені розповідала моя бабуся про початок Другої світової війни, коли я була дитиною».

Вона сказала про те, що ніколи особливо уважно не слухала ті її історії, бо вважала, що цим історіям - не місце у моєму сучасному світі та моєму майбутньому.

«У світі військових точних дронів, де війна йде зазвичай у кіберпросторі, світі супутникових зйомок, Будапештських меморандумів, усіх Женевських конвенцій та безлічі інституцій міжнародного права, я не вірила, що один диктатор та його солдати почнуть масово вбивати мирних людей, жінок та дітей, всього лиш 30 хвилин від моєї квартири в центрі міста», - розповідає Альона Шкрум.

І додає: «Я психологічно не була готова, і досі не можу до кінця повірити, що лише за 30 хв. від моєї квартири, у Бучі, Бородянці та інших невеличких містах ми ексгумуємо людей із братських могил. Що там убивали мирних мешканців, які йшли по вулицях за продуктами, по декілька днів ґвалтували жінок та дітей, піддавали їх тортурам, вбивали, намагались спалити їхні тіла...».

Вона сказала, що Путін планує вбити голодом людей на низці континентів, «щоб відновити так звану Російську імперію», і використовувати їжу як зброю війни.

«ООН повідомила нам, що політика голодування та можлива продовольча криза й голод можуть існувати для більш, ніж одного мільярда людей у світі. Коли їжа використовується як зброя, у мене майже немає слів, щоб це описати», - зазначає Альона Шкрум.

Вона додала, що «на жаль», ірландці «дуже добре» знають, що це таке.

«Я думаю, що ми повинні разом переконатися, що це абсолютно останній раз, коли будь-який диктатор у світі, будь-яка країна світу використовує їжу як зброю. Ми не могли допустити цього», - наголошує депутатка.

Альона Шкрум також сказала, що українців надихає історія та сила Ірландії: «Ми надзвичайно натхненні тим, як ви, ірландці, відкрили ваші серця і домівки для всіх українців, які цього потребували. Ви прийняли більше 35 тис. українських переселенців, і ми надихаємось вашою історією, сміливістю, вашим умінням залишатись людьми через усі темні часи вашої історії».

«Ваша дружба та щедрість в Україні ніколи не забудуться, повірте. Ірландія буквально показала цей приклад дуже високого морального лідерства для будь-якої іншої країни світу, і, зокрема, для будь-якої іншої країни та нації в Європі», - сказала вона.

І насамкінець додала: «В Україні ми кажемо «Слава Україні!», але тут я хочу сказати «Слава Ірландії!» або «Ay-ruh abb-oo».

Депутат Ростислав Тістик у своєму виступі згадав про Голодомор, сказавши, що тисячі померли від «штучно створеного» голоду, і звинуватив Росію в спробі зробити те саме сьогодні: «Вони готові відібрати в українців кожне зерно і приректи весь світ на голод».

Він сказав, що Ірландія була «на боці свободи та справедливості» разом із його країною з початку вторгнення.

Під час свого виступу народний депутат України Дмитро Наталуха зазначив, що Україна та Ірландія є дуже гордими та впертими націями.

«Ви могли помітити це протягом останніх кількох місяців війни 140-мільйонної країни проти 40-мільйонної країни. Власне, мій друг, який загинув, захищаючи Маріуполь, був готовий місяцями їсти собачу їжу та пити брудну воду з калюж, але не був готовий ні на секунду відмовитися від свободи. Ніколи», - сказав він.

За словами Дмитра Наталухи, Україна має намір бути «наскільки впертою» у відбудові своєї країни «таким чином, щоб здійснилися найсміливіші мрії та прагнення тих, хто пожертвував своїм життям».

«Ми хочемо бути нацією партнерів, і саме тому я тут, щоб сказати вам, що ми розглядаємо відбудову України як спільне підприємство, а не як благодійний проект. Ми хочемо бути справедливими і добрими до всіх, хто був справедливим і добрим до нас», - сказав Дмитро Наталуха.

І додав: «Якщо українці мають право помирати, як європейці, борячись за незалежність та свободу, ми точно маємо право жити, як європейці».

Голова Сенату Ірландії Марк Дейлі повідомив, що українська делегація відвідує Ірландію, щоб попросити підтримки у політиків та громадськості: «Вони просять Ірландію бути прихильником членства України в Європейському Союзі та виступати за її членство, яким ми є».

«Ми будемо говорити з нашими колегами по всій Європі, щоб підтримати цю заяву, підтримати біженців та надавати допомогу Україні та її народу.

Ми розмовляли з членами Конгресу та іншими парламентарями по всьому світу, щоб переконатися, що боротьба, яка триває в Україні, є боротьбою не лише за народ України, а боротьбою за всю Європу та її цінності», - зазначив Марк Дейлі.

Інформаційне управління