Тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дітей на період подолання дитиною або її батьками складних життєвих обставин забезпечують патронатні вихователі. Нині у прийомних родинах Дніпра під опікою та піклуванням, а також у ДБСТ — 1329 дітей.

«Щодо опіки та піклування, то таку форму надають переважно родичам. У місті 64 прийомні родини, у яких перебувають 93 дитини. А також 11 ДБСТ, де виховуються 84 дитини. Служби у справах дітей, працівники центрів соцслужб постійно інспектують такі родини, виїжджають до них, допомагають у різних організаційних питаннях», — каже завідувач сектору служби у справах дітей міської ради Оксана Білоусова.

У місті поступово розвивається патронатна форма сімейного виховання. Вже є дві патронатні родини, де терміном до дев’яти місяців виховуються дітки, які були вилучені з біологічних родин з тих чи інших причин і наразі не мають статусу. За цей час вирішується ситуація: чи то повернення дітей додому, чи то позбавлення їхніх батьків прав.

Патронатна мама Олена розповіла, що вони родину створили торік. Спочатку було троє діток, які побули з ними півроку. Потім ще троє. А нині вже п’ятий місяць у них семеро вихованців.

«У кожної дитини своя історія. Мали проблеми зі здоров’ям, не відвідували дитсадки, школи. Але ми, як то кажуть, вдягли, взули, відгодували. Спочатку дітки до нас приглядалися, звісно, і ми під них підлаштовуємося.

Виходить так, що краще допомагати дітям, ніж їхнім батькам, які, на жаль, цілком не змінюються», — каже Олена.

А родина Дунайських створила прийомну родину ще у 2007 році. Загалом було 13 дітей. Одні випускалися, інші прибували. Нині виховують шістьох хлопців.

«Дітки живуть за певним розкладом. Зараз канікули, часто у басейні на подвір’ї купаються, далі можуть виконувати шкільні завдання, що задали на канікули. Звісно, як усі хлопці, полюблять грати на комп’ютерах, планшетах, а менші з іграшками. Найстаршому хлопцю 19 років, найменшому — 6. Усі слухняні. Так і живимо великою дружньою родиною», — зазначає Людмила Дунайська.

Дніпро.