«Колискові для України» — у Польщі відбувся благодійний концерт відомої співачки Йоанни Кондрат у супроводі симфонічного оркестру «Артіс» та хору дітей з України. 30 000 злотих зібрали для потреб хлопчиків та дівчаток, які пережили війну.
Музика — лікує дитячі серця, або як можна затримати зло і російську агресію.
Йоанна Кондрат починає співати і стає на коліна перед дітьми, а зал повторює польською та українською мовами слова пісні: «Я буду поруч, я буду з тобою!». Ці діти — пережили війну, бомбардування, бачили смерть і обличчя російських окупантів.

Тут у Польщі, в місті Устронь, їм затишно і спокійно, а співати на концерті із відомою польською співачкою Йоанною Кондрат ще й почесно. «Вона схожа на Янгола, така ж добра і світла і має гарний голос», — хвилюючись, розповідає семирічний Артур Бень, який переніс складну операцію на серці. На сцені хлопчик тримає за руку сестру Марію і старанно підспівує — діти мають складне генетичне захворювання.

Найстрашніші спогади про війну в Україні: «Я прокинувся від вибухів, у мене серце так билося! Було дуже страшно, трусилися коліна». Забути про біль та страх допомагає музика. «Важливі ті дні, які ми ще не знаємо», — співає Йоанна, і діти радісно повторюють українською і польською. Вони встигли вивчити ці важливі слова на репетиціях із співачкою, легко і невимушено, пані Йоанна вчила дітей музики. Йоанна Кондрат розповідає: «Цей концерт виник з любові до музики і дітей, а ще щирого бажання допомогти українським дітям. Добрий намір приносить добрі плоди. 8 липня 2022 року ми розпочали збір коштів на придбання взуття для найменших жертв війни в Україні. Їхні історії мене вразили. А ще дізналася про надзвичайного карикатуриста з України Олексія Кустовського, його роботи нікого не залишать байдужими».

Саме на цих унікальних малюнках Олексій Кустовський зобразив дитячі іграшки, які зупиняють російські ракети, а в кутку сидить маленька дівчинка, закривши обличчя руками. Олексій Кустовський — відомий український політичний карикатурист, художник парламентської газети «Голос України», переможець міжнародних конкурсів одразу погодився на використання його робіт для благодійності. Так почалася історія «Блакитної сумки для дітей». Ці сумки з оригінальним малюнком і написом — Затримай зло — продавали на концерті за символічну плату. «Благодійна акція була натхненна його творчістю. Все почалося з цього прекрасного мистецтва, а роботи Олексія я бачила на виставці в місті Ольштині — на іншому кінці Польщі, усі були в захваті від його робіт», — згадує співачка.

«Алеллуйя» — співали діти, у залі хтось плакав, згадуючи про родичів, які загинули, деякі згадували жертв-дітей, які загинули під час авіаудару на Вінниччині в Україні. Одна з глядачок зателефонувала чоловікові, воїну Збройних Сил України зі словами: «Дивись, твій син співає на сцені». Від сліз та гордості за сина у жінки перехоплює подих: «Ти бачив це диво — він співає й усміхається».

Для 14-річної Марії участь у концерті — надзвичайно важлива місія.

«Я дякую полякам, меценатам за доброту і прихисток. Таке враження, що вони взяли часточку свого серця і віддали його нам, українцям. А ще пані співачка подарувала мені білі кросівки, я й досі не можу в це повірити».

Тоді анонімний виробник взуття, почувши про акцію, подарував кілька десятків пар нового взуття дітям, які, подолавши свої страхи, вийшли на сцену співати.

Співачка Йоанна Кондрат розповідає: «Коли я звернулася до Фонду «TEN CZAS», щоб сказати, на-скільки я вірю в цю акцію і що ми повинні робити це разом, невдовзі польська компанія «Cisowianka Perlage», яка підтримувала благодійні ініціативи від початку війни, збільшила бюджет збору вдвічі. «Потяг до добра» та «Спільна мета» — ці компанії теж долучилися до акції не лише фінансово, вони подарували дітям сувеніри на згадку.

Футбольні м’ячі, розвиваючі іграшки — ці подарунки хлопці та дівчата отримали на сцені. Як там було весело! Головне — діти були поруч зі мною!» — захоплено згадує Йоанна.

30 тисяч злотих надійдуть на рахунок польського санаторію «Нарцис»

Uzdrowisko Ustron, де перебувають 120 дітей. Саме тут вони, разом із своїми родинами, знайшли прихисток від війни, безоплатне житло та харчування. Багато з них — діти-сироти та діти з інвалідністю.

Для малечі цей концерт став справжнім дивом, небесним подарунком від добрих та щирих поляків.

Олена ЦАРЕНКО, журналіст, волонтер.


Йоанна Кондрат та симфонічний оркестр «Артіс» під час благодійного концерту.

Joanna Kondrat, ​Wojciech Koliński (Fundacja "TEN CZAS")

Joanna Kondrat, ​Wojciech Koliński (Fundacja "TEN CZAS")

Фото Кася КОСАКОВСЬКА.