Про це інформує Енергетична компанія Оператор ГТС України.

Енергетикам країни вдалося замістити майже третину природного газу відновлюваним.

Станом на березень 2022 року цей показник становив 27,7%.

Данія - не єдина європейська країна, яка активно розвиває біоенергетику, проте її результати вражають. Нині понад 60% палива для виробництва тепла забезпечується за рахунок біомаси (солома, деревина, а також відходи).

Окрім того, з біомаси генерують 20% електроенергії, а транспорт стабільно використовує пальне із 5% та 7% вмістом біодизеля.

Як данцям вдалось досягти таких показників? Стимулювання, квоти і прямі заборони.

З 2013 року в нових будівлях заборонено використовувати котли на мазуті, а з 2016-го не дозволяється встановлювати новий котел на мазуті в наявних будівлях, якщо замість нього можна використовувати центральне опалення чи встановити котел на природному газі.

У 2018 році Данія поставила ще амбітнішу мету - до 2030-го відмовитись від вугілля, нафтопродуктів чи газу для виробництва 90% тепла. Відтоді використання викопного палива скоротилось ще більше завдяки його заміщенню біомасою.

Додатковим стимулом для використання біопалива у транспорті стала система квот та преміальний тариф.

А субсидіювання генерації електроенергії з біомаси опосередковано стимулювало виробництво тепла з біомаси. Оскільки більша частина тепла для центрального опалення виробляється на ТЕЦ, які мають стимулюючі тарифи для виробництва енергії з біомаси.

Крім того, використання біомаси в теплопостачанні не оподатковується податком на викиди CO2.

Вл. інф.

Фото з Фейсбук-сторінки ОГТСУ.