І з огляду на ситуацію процес можна вважати успішним. За оперативною інформацією, зібрано 12 млн тонн зернових та зернобобових. Найбільше - 2 млн - намолочено на Одещині, де комбайни здолали 70% площ. На Дніпропетровщині отримали майже 1,7 млн тонн зернових (з 54% площ). Аграрії Миколаївщини вже врятували від вогню і ракет 1,5 млн тонн. Вінниччина поклала в засіки понад 1,2 млн тонн з 35% площ, Кіровоградщина - майже 1,1 млн з третини.

Найвищі середні намолоти на Хмельниччині - 60 ц/га (обмолочено менш як 10% площ), по 56-58 центнерів дає гектар на Львівщині та Івано-Франківщині, понад 50 ц/га - на Тернопільщині, Сумщині, Волині, 46 ц/га - на Черкащині, 43 ц/га - Вінниччині, 42,5 - Рівненщині, Полтавщині, понад 40 - на Житомирщині, Кіровоградщині, Закарпатті.

Пшениці намолочено 8 млн тонн, середня врожайність перевищує 35 ц/га. Цю хлібну культуру зібрано з менш як половини площ, тож попереду - більш урожайні масиви, дізналася наш оглядач Галина КВІТКА.

За словами першого заступника міністра агрополітики Тараса Висоцького, нинішнього сезону врожай зернових в Україні очікується на рівні 52 млн тонн - "буде не таким вже й поганим, вищим за середній за останні 5 років". Тим часом внутрішнє споживання зерна, разом з тваринництвом, оцінюється менш як у 20 млн тонн, адже з початком широкомасштабного вторгнення мільйони співвітчизників виїхали за межі держави.