Портрети захисників «Азовсталі».

29 липня рф влаштувала цілеспрямований теракт — страту українських героїв, захисників Маріуполя та «Азовсталі», яких утримували у колонії населеного пункту Оленівка на окупованій території Донецької області. Загинули понад 50 полонених. Київ наводить докази, що свідчать про те, що вибух стався всередині приміщення.

З фото та відео, які західні агенції зробили з місця злочину, розслідувачі InformNapalm дійшли висновків, що росіяни могли використати термобаричну зброю, щоб спалити полонених уві сні, але це сталося не від удару системи РСЗВ HIMARS.

Наслідки вибуху на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, 29 липня 2022 року.

Це вчергове доводить, що поширена роспропагандою інформація, нібито, сталося влучення ЗСУ ракетою з HIMARS у будівлю, де утримували наших захисників, — фейк.
Метою росіян, як зазначають в організації, було позбутися доказів катувань і вбивств полонених, а також дискредитувати ЗСУ. Нагадаємо, напередодні в інтернет-мережу потрапило відео жорстокого катування українського військового полоненого.

«Росія ніколи не хотіла повертати захисників «Азовсталі» в Україну, де їх зустріли б як героїв. Їх страта призведе до висунення звинувачень у воєнних злочинах і поставить під загрозу російських військовополонених в українських руках. Росія вирішила інсценувати вбивство військовополонених так, ніби їх убила ракета GMLRS», — зазначили в розслідувальній спільноті.
Дружини азовців стверджують, що до барака на території колонії, в якому стався злочин, військовополонених перевели за кілька днів до трагедії. У свою чергу полк «Азов» розцінює масове вбивство українських військовополонених в Оленівці як акт публічної страти, який росія вчинила від безкарності.

«Вони звикли, що їх ніхто не притягне до відповідальності, навіть за відкрите порушення законів, звичаїв і правил ведення війни. Тому ми, «Азов», Україна як держава і весь цивілізований світ боляче дамо відсіч, щоб росія це запам’ятала раз і назавжди», — заявив т. в. о. командира полку майор Микита Надточій.

...17 травня цього року Генштаб ЗСУ повідомив: «Вищим військовим командуванням було віддано наказ командирам підрозділів, які перебувають на «Азовсталі», зберегти життя особового складу.

Триває операція з порятунку заблокованих на території заводу захисників України.

Розпочалася евакуація 53 важкопоранених військовослужбовців. Їх доставлено до медичного закладу в Новоазовську. Ще 211 захисників через гуманітарний коридор були евакуйовані до Оленівки з подальшим поверненням їх на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну».

У своєму зверненні від 29.07 Президент України Володимир Зеленський зазначив: «Коли оборонці «Азовсталі» виходили із заводу, ООН і Міжнародний комітет Червоного Хреста виступили гарантами життя та здоров’я наших воїнів. Збройні Сили України, Служба безпеки, Головне управління розвідки та Уповноважений Верховної Ради України виступили зі спільною заявою до ООН, Червоного Хреста як гарантів тих домовленостей щодо захисників «Азовсталі». Підтримую цю заяву. Зараз гаранти повинні реагувати. Повинні захистити життя сотень українських військовополонених».

У свою чергу фахівець зі зв’язків з громадськістю та медіа МКЧХ Олександр Власенко повідомив, що співробітники організації намагатимуться потрапити до Оленівки, щоб передусім надати допомогу пораненим українським громадянам, яких там утримують, а також евакуювати їх, якщо буде можливість.

Він додав, що у день трагедії в Оленівці співробітників МКЧХ чи незалежних представників, від яких би вони могли отримати інформацію, не було.

Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель засудив убивство військовополонених українців в окупованій рф Оленівці Донецької області.
«Європейський Союз найрішучіше засуджує звірства, вчинені російськими збройними силами та їхніми маріонетками. Ці нелюдські, варварські акти є серйозними порушеннями Женевських конвенцій та Додаткового протоколу до них і є воєнними злочинами», — йдеться в його заяві, поширеній Європейською службою зовнішніх дій.

Дипломат ЄС наголосив, що воєнні злочинці будуть притягнуті до відповідальності. З аналогічною заявою виступила Організація Об’єднаних Націй.

«Ми шоковані фото людей, убитих в Оленівці. Напад на цивільних осіб і осіб, які не беруть участь у бойових діях (hors de combat), може бути розцінений як воєнний злочин. Цей інцидент необхідно швидко і результативно розслідувати, а винних притягти до відповідальності», — написала координаторка системи ООН в Україні Оснат Лубрані у Твіттері.