Зокрема, це стосується працевлаштування. Більшість відчувають складнощі, шукаючи роботу в нових місцях проживання.

«Держава стимулює підприємства працевлаштовувати цих людей, компенсуючи роботодавцям частину заробітної плати. У такий спосіб розв’язуємо одразу дві проблеми: мінімізуємо безробіття серед ВПО та даємо поштовх бізнесу до активізації діяльності», — зазначила заступник міністра економіки України Тетяна Бережна.

За інформацією економічного відомства України, понад 37,3 мільйона гривень уже виплачено роботодавцям на компенсації заробітної плати внутрішньо переміщеним особам. Рішення про надання коштів прийнято щодо 5030 підприємців за працевлаштування 8415 осіб.

Загалом у рамках програми роботодавці подали 5194 тисячі пакетів документів. 3458 тисяч запитів щодо отримання компенсації надали юридичні особи і 1736 тисяч — фізичні особи-підприємці.

Програма компенсації витрат на оплату праці ВПО передбачає надання роботодавцям виплати в розмірі 6,5 тисячі гривень за кожного працевлаштованого вимушеного переселенця. Учасники програми отримують таку допомогу впродовж двох місяців.

Як повідомили в Міністерстві економіки України, щоб отримати кошти, роботодавець має укласти трудовий контракт із внутрішньо переміщеною особою та зареєструвати дані про неї на Порталі Дія. Через п’ять днів підприємцю необхідно подати заявку на отримання компенсації разом із документами, що підтверджують виплату зарплати та відрахування.

Учасниками програми можуть стати роботодавці, які стоять на обліку як платники єдиного внеску на загально-
обов’язкове державне соціальне страхування та подали податкову звітність за четвертий квартал 2021-го або весь 2021 рік. Бюджетні організації або фонди соціального страхування не мають права на виплати.

Україна продовжує реформу сфери зайнятості, аби зробити її більш дієвою та ефективною.

Минулого місяця Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект 6067, який передбачає:

— заміну неефективного механізму квотування працевлаштування на компенсації роботодавцям частини витрат на оплату праці або ЄСВ за праце-
влаштування деяких категорій безробітних (колишні військовослужбовці, молодь, люди передпенсійного віку, особи, які понад шість місяців зареєстровані як безробітні);

— розвиток системи стажування для набуття досвіду молоддю;

— державну підтримку суб’єктів малого підприємництва, які працевлаштовують безробітних на нові робочі місця;

— посилення страхових принципів: що більший страховий стаж — то більший розмір допомоги з безробіття;

— для людей, чий страховий стаж не менш як 15 років і які вподовж попередніх 15 років не отримували допомогу з безробіття, розмір допомоги з безробіття у відсотках до середньої заробітної плати збільшується на 10 відсотків;

— визначення чіткого переліку соціальних послуг, які можуть отримати безробітні та роботодавці. Надаватися вони будуть кар’єрними радниками та спеціалізованими кар’єрними радниками;

— впровадження індивідуального планування праце-
влаштування.

Отже, Україна продовжує модернізацію законодавства у сфері зайнятості. «Ми впроваджуємо нові послуги та створюємо нові можливості як для тих, хто шукає роботу, так і для роботодавців. Кінцева мета — мінімізувати безробіття та забезпечити українців гідною працею відповідно до їхніх знань, умінь та здібностей», — наголосили в Мінекономіки України.

Насамкінець про свято цілої сфери народного господарства. Хоча на тлі сумних подій останніх днів, погодьтеся, не до свят. Проте й мовчанкою оминути таку подію не годиться. Зауважимо, що до повномасштабного вторгнення росії в Україну в торговельній сфері, працівники якої минулої неділі відзначили професійне свято, було зайнято понад 3,6 мільйона працівників. Сьогодні попри війну більшість із них продовжують свою роботу.

Праця цих людей — це щоденні виклики, пов’язані з ускладненою логістикою та безпековими загрозами для бізнесу. Проте сфера торгівлі активно розвивається.

Завдяки зусиллям торговельного бізнесу сьогодні майже в усіх куточках України є товари повсякденного попиту та продукти харчування. Підприємці сплачують податки, наймають людей, розширюють діяльність та підтримують економіку України.

Попри всі складнощі торговельний бізнес не втрачає довіри міжнародних партнерів. Українські підприємці є надійними постачальниками товарів.

Відтак уряд надає всебічну підтримку торговельному бізнесу. Зокрема, запущено програму грантів для підприємців, а найближчим часом планується наступний крок у дерегуляції господарської діяльності. Усе для того, щоб торговельна сфера не втрачала обертів.

Залишилося побажати українським підприємцям, хоч би в якій галузі господарства вони працювали, щоб їх справа розвивалася під мирним небом!

Виграють від цього і вони, і споживачі, і держава!

Переможемо!

Підсумовував Віктор БОНДАР.